Britten maken van de staatsbegrafenis van Elizabet II een waar kijkspektakel, boordevol tradities en rituelen

© Foto: AP

Peter de Waard
Londen

De staatsbegrafenis van koningin Elizabeth II moet wereldgeschiedenis worden. De Britten maken er maandag in Londen een waar kijkspektakel, boordevol tradities en rituelen.

In het oorspronkelijke plan zou de begrafenis van de koningin tien dagen na haar dood (D Day +10) plaatsvinden, maar omdat ze vorige week donderdag pas laat stierf is daar een dag bijgekomen. Dat het nu op een maandag is, betekent een meevaller voor de Britten - die krijgen een extra vrije dag - en een tegenvaller voor de al belabberde Britse economie die het vanwege het platina jubileum van Elizabeth dit jaar al met twee werkdagen minder moest doen.

© Graphic: ANP data AFP/UP/royal.uk/bbc

Regimenten

Mogelijk zullen één miljoen belangstellenden zich in Londen langs de route verzamelen voor de indrukwekkende cortège met 4500 militairen. Miljarden zullen het op televisie volgen. En ze zullen overvoerd worden met Britse traditie. BBC-commentatoren moeten dit weekeinde de namen van de vele regimenten in de stoet en hun historische banden met de vorstin leren: van de Grenadier tot de Royal Gurkha Rifles en het Corps of Royal Electrical and Mechanical Engineers.

Lees ook: Uitvaart van koningin Elizabeth wordt de grootste show op aarde

Bij het begin van de uitvaart zal het lichaam van de overleden koningin worden overgebracht van Westminster Hall waar ze sinds woensdag is opgebaard, naar Westminster Abbey. In plaats van paarden of motorische pk’s wordt daarbij menskracht gebruikt. 142 matrozen zullen het affuit met touwen voortrekken. Op de met de Royal Standard-vlag gedrapeerde kist liggen dan de kroningskroon, een scepter en een rijksappel. Daarachter lopen de rouwende leden van de familie met broederlijk haar kleinkinderen William en Harry en vervolgens andere genodigden.

Stilte

De kist zal even voor 11.00 uur Britse tijd maandag bij Westminster Abbey arriveren voor de begrafenisdienst van bijna een uur. Na de dienst, waarin de deken van Westminster David Hoyle en de aartsbisschop van Canterbury Justin Welby voorgaan, wordt twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door het volkslied. Vervolgens wordt de kist op de affuit gelegd en voert de cortège door het centrum van Londen.

© Graphic: ANP data AFP/UP/royal.uk/bbc

Dan wordt de kist overgeladen in een lijkwagen voor het vervoer naar Windsor Castle, 25 mijl (40 kilometer) verderop. Daar is nog een processie via de zogenoemde Long Walk naar St. George’s Chapel. In deze kapel wordt een nieuwe kerkdienst gehouden voor de mensen. Een derde privédienst - ze moet ten slotte ook een vorstelijke plek krijgen heel hoog in de hemel - vindt in de avond plaats, waarna ze om 19.30 uur bijgezet in de koninklijke grafkelder, herenigd met haar man Philip die vorig jaar overleed. Symbolisch zal vervolgens de Lord Chamberlain Andrew Parker zijn witte staf breken.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.