Assia adviseert een cliënt die niet meer thuis mag douchen, om naar de sportschool te gaan | column
Assia Krim is familierechtadvocate en mediator, ze woont in Zandvoort, haar praktijk is gevestigd Haarlem. Om de week schrijft ze op deze plek over wat ze tijdens haar werk meemaakt.
Het gesprek met mijn cliënt resoneert nog enige tijd na. Wat een rotsituatie voor die man, zeg ik tegen Petnoi. „Het enige dat hij wil is één keer per dag na zijn werk douchen.” Pet begrijpt dat ze geen antwoord hoeft te geven. „Aan de andere kant begrijp ik heel goed dat mevrouw het niet wil. Er is niet voor niets een rechterlijke uitspraak waarin is bepaald dat mevrouw het tijdelijk gebruik van de woning heeft gekregen.”
Nadat ik een paar rondjes door kantoor heb gelopen ga ik terug naar mijn bureau. Ik begin met een mail naar mijn cliënt.
’We hebben zojuist met elkaar gesproken en het gesprek was emotioneel erg beladen. Probeer tijdens de mediation alsjeblieft jouw gevoelens onder controle te houden, want anders heeft de mediation geen kans van slagen. Als het succesvol is dan zouden jullie met 3 of 4 gesprekken klaar kunnen zijn. De mediator legt de afspraken vast in een echtscheidingsconvenant. Dat stuk wordt naar de rechtbank gestuurd en jullie hoeven niet bij de rechtbank te verschijnen. Dat zou erg fijn zijn. De uitspraak van de rechtbank volgt dan snel. Als mediation mislukt dan ben je een jaar aan het procederen met alle bijkomende spanning én kosten. En dan heb ik het nog niet eens over een mogelijk hoger beroep procedure. Daarvoor kun je dan nog eens één jaar uittrekken. Ik heb ook nog eens nagedacht over het douchen. Kun je niet bij familie douchen? Je hebt een zus en een moeder in de buurt wonen. Als dat niet kan dan zou je ook een abonnement op een sportschool kunnen nemen. Er zijn genoeg sportscholen waar je voor nog geen 20 euro per maand kunt sporten.’
Wat een apart advies, denk ik bij mezelf. Al gauw wordt die gedachte verdrongen door een pragmatische gedachte: „Hij wil douchen en dit kan een oplossing zijn.” Verzend e-mail.
Een paar dagen later heb ik weer contact met mijn cliënt. „Bij mijn zus en moeder kan ik niet douchen. Ze zijn allebei ziek.”
„Wat naar voor ze”, antwoord ik.
„Ik ben veel geld kwijt aan handdoeken en andere badspullen, terwijl we in huis alles in veelvoud hebben. Gelukkig is het abonnement op de sportschool niet duur.”
Hoor ik het goed?
„Jouw tip om in de sportschool te gaan douchen heb ik ten uitvoer gebracht! Dank je wel daarvoor.”
Met een grote grijns eindig ik het gesprek en loop naar Petnoi om dit mini succesje met haar te delen. „Wat fijn dat het goed heeft uitgepakt voor cliënt.”
„Ik vraag me wel af of hij eerst een volledige work-out gaat doen en dan gaat douchen of dat hij de sportschool binnen komt, gedag zegt en meteen gaat douchen.”
Aan het einde van de werkdag bekijk ik even snel de berichten op Facebook. Mijn oog valt op een bericht over douchen: „Ik denk dat ik voortaan maar op de sportschool ga douchen. Dat is met de huidige energieprijzen goedkoper.”
Assia Krim is familierechtadvocate en mediator, ze woont in Zandvoort, haar praktijk is gevestigd Haarlem. Om de week schrijft ze op deze plek over wat ze tijdens haar werk meemaakt.