Koningin Elizabeth herdacht in Amsterdamse kerk

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

De Britse koningin Elizabeth is zaterdag herdacht met een speciale kerkdienst in de Basiliek van de Heilige Nicolaas in Amsterdam. Onder anderen de Britse ambassadeur Joanna Roper blikte terug op de regeerperiode van de vorstin en noemde Elizabeth "naast onze koningin, ook onze favoriete oma".

De Britse ambassadeur sprak over de hechte band tussen de koninklijke families, waarbij ze verwees naar het verblijf van koningin Wilhelmina in het Verenigd Koninkrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Elizabeth, die op 8 september op 96-jarige leeftijd overleed, was volgens haar "onze grootste diplomaat".

In de kerk zaten zo'n vierhonderd mensen. Volgens pastoor Eric Fennis was Roper geëmotioneerd en blij dat er zoveel aandacht in Nederland is voor het overlijden van de koningin. De dienst werd rechtstreeks op tv op NPO 2 uitgezonden. In de kerk lag de afgelopen dagen een condoleanceregister. Een kleine zevenhonderd mensen hebben hier een boodschap in achtergelaten. Het condoleanceregister is overhandigd aan de ambassadeur.

De dienst werd geleid door de bisschop van Haarlem-Amsterdam en een predikant van de Protestantse Kerk. De Britse dirigent Giles Brightwell verzorgde de muziek. Onder anderen Kamervoorzitter Vera Bergkamp was aanwezig.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.