Groep van zo'n veertig trekkers onderweg naar Den Haag

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Een groep van zo'n veertig trekkers is dinsdagochtend onderweg naar Den Haag, binnendoor over de Ypenburgse Boslaan bij Nootdorp. Ze negeren daarmee een noodbevel dat eerder in de nacht van maandag op dinsdag is ingesteld door het gemeentebestuur. Of de colonne staande wordt gehouden door de politie, is nog niet duidelijk.

Den Haag heeft het noodbevel afgegeven "wegens ernstige vrees voor verstoring van de openbare orde en veiligheid op Prinsjesdag" door protesterende boeren. "Boeren die met hun trekkers willen demonstreren in de stad, worden teruggestuurd en indien nodig vanaf de stadsgrens naar elders geleid", twitterde de gemeente.

Een gemeentewoordvoerder zegt dat de burgemeester het bevel heeft uitgevaardigd nadat de politie "bewegingen van boeren heeft waargenomen" richting de stad. "Ze zouden op weg zijn naar Den Haag om de openbare orde te verstoren. Dat kunnen we niet gebruiken op Prinsjesdag, zeker niet nu er voor het eerst weer publiek aanwezig mag zijn."

Een politiewoordvoerster bevestigde eerder dat er "signalen" zijn dat "een groep boeren met trekkers" onderweg zou zijn. "De politie gaat mensen die met tractoren onderweg zijn naar Den Haag aanspreken en terugsturen. Dat is nu ons beleid." Er staan ook vier tractoren stil op de Benoordenhoutseweg. De politie probeert met de groep in contact te komen. "We zullen optreden als ze met tractoren proberen de stad binnen te rijden", aldus de woordvoerder.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.