Bezette Oekraïense regio's stemmen over toetreding tot Rusland

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

In de bezette delen van de Oekraïense regio's Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja worden referenda onder inwoners gehouden over de vraag of hun regio zich bij Rusland moet aansluiten. Dat gebeurt volgens de Russische persbureaus TASS en Interfax tussen 23 en 27 september.

De roep om een referendum in gebieden die onder controle staan van Russische troepen en pro-Russische separatisten neemt toe nu Oekraïense troepen bezig zijn met een opmars in onder meer de regio Charkov. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei dinsdag op de Russische staatstelevisie dat het aan de regio's zelf is om te bepalen of ze een referendum willen houden.

De pro-Russische separatistenleider in Donetsk, Denis Poesjilin, had de leider van de separatisten in Loehansk, Leonid Pasetsjnik, in een telefoongesprek opgeroepen om samen te werken om op korte termijn een referendum voor te bereiden. Volgens Poesjilin moeten de acties van Donetsk en Loehansk "synchroon lopen". Hij heeft de Russische president Vladimir Poetin gevraagd "zo snel mogelijk" in overweging te nemen of de regio's zich bij Rusland kunnen voegen.

Dmitri Medvedev, de voormalige president van Rusland, noemde het dinsdag "essentieel" dat de separatisten een referendum organiseren, zodat de regio's zich bij Rusland kunnen voegen. Volgens Medvedev is het een "vitale stap om hun belangen te beschermen en om te kunnen verantwoorden dat Rusland militaire middelen gebruikt om ze te beschermen". Een referendum kan volgens de ex-president "het pad van de Russische geschiedenis" veranderen.

Separatisten in Loehansk en Donetsk maakten zich in 2014 los van Oekraïne. Ze riepen twee volksrepublieken uit die tot begin dit jaar alleen werden erkend door elkaar en Zuid-Ossetië, een afvallige pro-Russische regio in Georgië die zelf maar door een handvol landen als land wordt gezien. Poetin besloot in februari om de onafhankelijkheid van de volksrepublieken Donetsk en Loehansk te erkennen. Kort daarna viel het Russische leger Oekraïne binnen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.