Vereniging tegen koningshuis demonstreert in Den Haag

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

De vereniging Republiek demonstreert dinsdag bij de ingang van het nieuwe Tweede Kamergebouw, nabij station Den Haag Centraal, tegen de monarchie. Zo'n dertig mensen hebben zich verzameld en dragen spandoeken bij zich met leuzen zoals 'Leve de democratie', 'Leve de innovatie' en 'Leve het Nederlands elftal', alles behalve 'de koning'.

De teksten zijn alternatieven voor 'leve de koning'. De vereniging wil dat het "voortaan stil blijft na het uitspreken van de troonrede", schrijft de Republiek in een begeleidend persbericht. Traditiegetrouw roepen leden van de Eerste en Tweede Kamer na de troonrede drie keer hoera voor de koning. "Kamerleden vertegenwoordigen de samenleving en zitten er niet voor een eerbetoon aan het staatshoofd en dienen hun hoera dus achterwege te houden", schrijft de vereniging.

Publiek dat dinsdag langsloopt lijkt weinig geïnteresseerd in de betoging en loopt door. Republiek werd opgericht als Republikeins Genootschap en heeft naar eigen zeggen 29.000 leden in Nederland. De organisatie wil de monarchie afschaffen en vervangen door een parlementaire republiek.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.