Omgekeerde Nederlandse vlaggen te zien langs route Glazen Koets

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Langs de route die de Glazen Koets door Den Haag reed, waren dinsdag enkele omgekeerde Nederlandse vlaggen te zien. Die hingen aan hekken, uit protest tegen het overheidsbeleid. In de koets zaten koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia. Langs de kant van de weg was ook boegeroep te horen.

Op de Kneuterdijk hebben enkele tientallen mensen luidruchtig gedemonstreerd. Ze droegen spandoeken en omgekeerde Nederlandse vlaggen bij zich en bliezen op fluitjes. Ze riepen leuzen als 'Rutte rot op' en trakteerden de koninklijke koets op boegeroep. Ook stonden ze met hun rug naar de koets. Prinses Beatrix, die vanuit het gebouw van de Raad van State naar de rijtoer keek, kon de demonstranten door de ramen zien.

De paarden van de rijtoer hadden zichtbaar moeite met de fluitjes en het rumoer, sommige dieren begonnen te bokken en waren met moeite in bedwang te houden.

Politie

Op de Lange Vijverberg, niet ver van de Koninklijke Schouwburg en het Torentje, staan politie- en ME-bussen paraat om in te grijpen mocht het tot ongeregeldheden komen.

De gemeente Den Haag had maandag laten weten dat omgekeerde vlaggen op zich zijn toegestaan, die vallen onder de vrijheid van meningsuiting. Ze mogen echter niet aan gemeentelijke eigendommen worden vastgemaakt, zoals bomen en lantaarnpalen.

Tegenstanders van het kabinetsbeleid hebben de afgelopen tijd veel omgekeerde Nederlandse vlaggen opgehangen. Dit zijn onder anderen boeren die tegen het stikstofbeleid zijn, maar bijvoorbeeld ook tegenstanders van coronamaatregelen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.