Rutte: om vertrouwen van mensen ga ik niet bedelen

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Dat het vertrouwen in de politiek laag is, vindt premier Mark Rutte "heel erg". Maar hij laat het aan mensen zelf om te besluiten dat ze de overheid vertrouwen. "Daar ga ik niet om bedelen", zegt de premier in een eerste reactie na de troonrede tegen het ANP. "Mijn doel is nu problemen oplossen, mijn doel moet nu niet zijn populair worden. Dan ben ik met de verkeerde prioriteiten bezig."

De koning noemde het in de troonrede "zorgwekkend" dat mensen het vertrouwen verliezen in het oplossende vermogen van de politiek. "Ik denk dat mensen heel bezorgd zijn over de stapeling van problemen", denkt Rutte. Hij noemt de hoge kosten en de asiel- en stikstofcrisis als voorbeelden van problemen die opkomen terwijl Nederland al "in een tijd van hele grote formaties" zat, op het gebied van klimaat, veiligheid en onderwijs.

Rutte hoopt dat de maatregelen die het kabinet treft om te voorkomen dat huishoudens in betalingsproblemen komen, eraan bijdragen dat mensen weer het goede inzien van de overheid. Maar dat is niet het doel van de maatregelen, benadrukt hij. Bovendien duurt het nog even voordat mensen het effect van de maatregelen echt voelen. "Dat is niet iets waar mensen juichend voor naar het Torentje komen", zegt Rutte.

Te onzichtbaar

Ook het vertrouwen in Rutte zelf is laag: uit onderzoek van I&O Research in opdracht van NRC blijkt dat nog maar drie op de tien Nederlanders hem als betrouwbare premier zien. Dat raakt hem, erkent de premier. Maar hij zegt dat hij zich daar niet te veel mee bezig kan houden.

Het kabinet kreeg ook kritiek te onzichtbaar te zijn de afgelopen tijd, waarin mensen zich grote zorgen maken over hun hoge rekeningen. Tijdens de coronacrisis sprak de premier regelmatig het land toe. Maar in dit geval zou dat volgens Rutte zelf alleen werken "als je het doet in de vorm van een Torentje-toespraak. En dan zullen mensen ook willen weten: wat ga je er vervolgens aan doen?"

Naast zorgen over het huishoudboekje, speelt ook de stikstofcrisis volgens Rutte een rol bij het wantrouwen van mensen. De stikstofmaatregelen die het kabinet neemt, leggen volgens hem "een breder vraagstuk" bloot over de zorgen van mensen op het platteland. "Ik ben ervan overtuigd, als we door de ellende heen varen, dat je met de boeren samen dit probleem kan oplossen, en een hele sterke boerensector kan neerzetten", zegt Rutte. "Daar is gelukkig ook veel geld voor."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.