Velsen wil een klankbordgroep oprichten vanwege de komst van minderjarige vluchtelingen in Driehuis

Een van de woonpaviljoens (van voorheen Levvel 5) aan de Duin en Kruidbergerweg in Driehuis.© archieffoto United Photos/Toussaint Kluiters

Ellen de Boer
Driehuis

De gemeente Velsen wil een klankbordgroep oprichten voor de inwoners van Driehuis vanwege de komst van minderjarige vluchtelingen. Over enkele weken krijgen de bewoners daarover meer informatie.

Volgens het laatste bericht van de gemeente Velsen komen de vluchtelingen niet eerder dan 1 november. Het plan was 1 oktober, maar de verbouwing van de woonpaviljoens is nog niet begonnen. Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) is bezig met de voorbereiding.

Aan de Duin en Kruidbergerweg staan vier woonpaviljoens, een kantoorgebouw en een hoofdgebouw met kantoren en ruimten voor bijeenkomsten. De gehele locatie was van Levvel 5. Enkele maanden geleden heeft de HBB Groep uit Heemstede de panden gekocht. Deze projectontwikkelaar heeft met het COA een huurovereenkomst van vijf jaar. Een van de woonpaviljoens is in gebruik bij ’s Heerenloo voor de opvang jonge mensen met een verstandelijke beperking.

Mix

Zoals het er nu naar uitziet, komen er ongeveer 85 minderjarige vluchtelingen van wie een kwart statushouder is. De overige bewoners moeten de asielprocedure nog doorlopen. De vluchtelingen zijn 15, 16 of 17 jaar. Waar de jongeren vandaan komen, is nog niet bekend. Het streven is naar een mix uit verschillende landen.

De statushouders, die in Nederland mogen blijven, komen alleen op een kamer. De stichting Nidos huurt voor hen de kamers van het COA. De asielzoekers, die met z’n tweeën op een kamer komen, vallen onder het COA.

Omwonendenoverleg

Enkele leden van het Wijkcomité Driehuis hebben een gesprek gehad met een locatiemanager van het COA. In dat gesprek werd hen verteld dat er een omwonendenoverleg komt, aldus de nieuwsbrief van het wijkcomité Driehuis. In het overleg kunnen onderwerpen aan de orde komen die zowel de omwonenden als de jonge vluchtelingen aangaan. Ook komt er op de site van het COA een aparte Driehuis-pagina met informatie over de opvang van de jongeren en een telefoonnummer dat 24 uur per dag bereikbaar is.

In Driehuis komen, zo staat in de nieuwsbrief, zo’n veertig tot vijftig mensen (al dan niet in deeltijd) te werken. Onder hen ook enkele beveiligers die 24 uur per dag aanwezig zullen zijn.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.