Cruiseschip voor opvang asielzoekers aangekomen in Velsen-Noord

ANP Producties | Bron: ANP
Velsen-noord

Een cruiseschip waarop asielzoekers en statushouders opgevangen gaan worden is woensdagochtend rond 08.00 uur aangekomen in Velsen-Noord, meldt een woordvoerder van Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het wordt nu gereedgemaakt als noodopvang.

Het schip moet vanaf oktober een half jaar onderdak bieden aan ongeveer duizend asielzoekers en statushouders. De gemeente Velsen heeft daarnaast gezegd dat er voor een periode van 30 dagen maximaal 1200 mensen op het schip mogen verblijven. Op het schip worden geen asielzoekers uit veilige landen opgevangen.

Het schip ligt aan de kade bij bedrijventerrein Noordwijkermeer. "Omdat het schip afgelegen ligt, wordt vervoer van en naar het schip geregeld. Het COA organiseert dat er vrijwilligersprojecten, werktrajecten en programma’s, onder meer gericht op participatie, aangeboden worden." Er worden aan boord ook maaltijden verstrekt en er is een dagprogramma. Kinderen gaan naar school en er is een speelruimte aan boord, aldus het COA.

Veiligheidsplan

Er zijn ook veiligheidsplannen opgesteld. Zo zijn er alle dagen van de week 24 uur per dag beveiligers aanwezig.

Tegen de komst van de noodopvang was eind juni nog een protest georganiseerd. Tientallen inwoners gingen de straat op omdat zij vinden dat de opvang van duizend mensen te veel is voor hun dorp.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.