Boswachter Evert-Jan naar het digibord: ’Kinderen natuurbeleving bijbrengen, ik voel dat als een missie’

Evert-Jan Woudsma maakt hij educatieve natuurvideo’s voor basisschoolkinderen.© Foto jjfoto/Vincent de Vries

Senna Brammer
Heemskerk

Een ware filmset op tweehoog in Heemskerk waar opgezette vogels en natuurposters met eekhoorns en konijnen aan de muur hangen. Boswachter Evert-Jan Woudsma heeft zijn zolderkamer omgetoverd tot een heuse studio, waar hij educatieve video’s voor basisschoolkinderen opneemt. „Kinderen natuurbeleving bijbrengen, ik voel dat als een missie.”

Vier jaar geleden startte hij als zzp-boswachter. Nadat hij dertig jaar heeft gewerkt bij onder andere PWN en Natuurmonumenten, wilde Woudsma zijn focus verplaatsen naar natuureducatie. „Kinderen mee naar buiten nemen en laten zien wat voor moois de natuur te bieden heeft”, zoals hij dat zelf zegt.

Acht

Woudsma staat ook wel bekend als ’de Bosw8er’. Waar die ’8’ vandaan komt? „Dat is mijn geluksgetal. Heb ik ooit eens als zesjarig jochie besloten toen acht mijn rugnummer was bij voetbal”, lacht hij. Deze ochtend heeft hij paddenstoelen gezocht met basisschoolleerlingen. „Het is weer paddenstoelenseizoen, dat is toch elk jaar weer bijzonder om te zien.”

Woudsma: „Kinderen mee naar buiten nemen en laten zien wat voor moois de natuur te bieden heeft.”© Foto jjfoto/Vincent de Vries

Sinds hij als zzp’er werkt, is Woudsma vaak op scholen te vinden. „Juffen en meesters hebben het heel erg druk. Nog even na werktijd een proefwerk nakijken en zes weken vakantie hebben waarvan ze er minimaal drie bezig zijn met voorbereidingen treffen voor het nieuwe schooljaar. Ik heb daar echt bewondering voor.”

Fruithapje

Onlangs organiseerde hij een natuurexcursie voor zo’n drukke juf. Woudsma: „Maar dat lukte toch niet door het volle lesprogramma. Onderwijzers hebben zich vaak te houden aan kaders van bepaalde thema’s. Natuur is er één van, maar ik ben van mening dat een kind het hele jaar door natuurbeleving verdient.”

Hij vraagt de juf of hij daar op een of andere manier aan kan bijdragen. „’Wanneer?!!!’, riep ze meteen. Ik liep natuurlijk al een tijdje rond op scholen en wat mij opviel, is dat er vaak een dagelijks fruithapmomentje wordt ingelast”, zegt de boswachter. „Toen ben ik gaan nadenken: wat kan ik aanbieden in die vijftien minuten zodat kinderen toch wat meer natuurbeleving hebben?”

„Een kind verdient het hele jaar door natuurbeleving”, zegt de boswachter.© Foto jjfoto/Vincent de Vries

Humor

Journaalachtige video’s voor op het digibord, besluit Woudsma. „Met humor”, zegt hij. „Ik heb van mijn zolder een studio gemaakt. Daar praat ik de video’s aan elkaar, over vogels, planten, noem het maar op. Tussendoor schakel ik over naar mijn verslaggever in het duingebied. Dat ben ik dan ook zelf.” Hij lacht. „Dat soort grapjes, weet je wel.”

Voor elke aflevering verandert de boswachter zijn set. „Nu hangt er een duif aan de muur, volgende keer zet ik er een opgezette vos neer. Daar letten kinderen echt op. Dit voelt echt als mijn missie”, zegt hij. Zijn motivatie wortelt in zijn eigen jeugd. „Ik ben opgegroeid als een God in Frankrijk. Maar dan in noord-west Overijssel. Ik was altijd aan het struinen door de maisvelden en had hutten op, onder en boven de grond.”

Disclaimer

Met lede ogen ziet hij de natuurbeleving van jongere generaties aan. „Dan zien ze bijvoorbeeld een mooie paddenstoel en is het eerste wat ze doen een mobieltje erbij pakken.” Dus duikt hij nu regelmatig zijn studio in om daar verandering in te brengen. „Het is een aanvulling op het drukke programma. Onderwijzers hoeven geen moeite te doen, alleen de video in te starten.”

De Bosw8er vond dit hertengewei in de Heemskerkse duinen.© Foto jjfoto/Vincent de Vries

Daarnaast biedt de boswachter een brief met aanvullende vragen aan. „Die kunnen docenten behandelen als daar tijd voor is. Elke veertien dagen krijgen kinderen dus toch een kwartiertje natuurbeleving mee en dat is toch zo’n 300 minuten op jaarbasis.” Er is wel een kleine disclaimer. „Het woord ’buiten’ valt heel vaak in de afleveringen. Wees voorbereid dat kinderen vaak naar buiten willen.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.