Tijdelijke (grotere) terrassen in Velsen mogen nóg een seizoen langer blijven

Het ’coronaterras’ van de Stadsschouwburg in IJmuiden.© Foto Ron Pichel

Robbert Minkhorst
Velsen

Velsense horecaondernemers mogen nog een extra seizoen zonder vergunning een terras voeren of dat uitbreiden.

De versoepeling vloeit voort uit de coronacrisis en gaat nu al haar derde verlenging in. Het is een onbedoeld cadeautje voor de horecabranche. Dat er geen vergunning nodig is ligt dit keer aan de gemeente zelf. De nieuwe terrasregels zijn er nog niet.

Prima

Overigens is de tijdelijke verruiming van de terrasregels Velsen prima bevallen. Dat kan de opmaat zijn naar een definitieve regeling die de horeca meer mogelijkheden geeft.

Om cafés en restaurants wat extra (financiële) armslag te geven, kregen ze in coronatijd de kans om hun terrassen te vergroten, aan te kleden of om sowieso een terras te beginnen. Voor het buiten zitten, de ’slechtweervoorziening’, de schermen en overkappingen geldt een meldplicht. Het moet namelijk wel veilig (blijven), en passen. Daarom moet een ondernemer nog steeds een plan indienen.

„Met het aflopen van de landelijke coronamaatregelen heeft het college in september 2021 een overgangsperiode ingesteld waarmee de individuele gedoogtoestemmingen zijn verlengd tot 1 oktober 2022. Deze termijn zou ondernemers voldoende tijd geven om een structurele vergunning voor het coronaterras aan te vragen”, bericht wethouder Bram Diepstraten aan de gemeenteraad. Diepstraten nam de ’horecaportefeuille’ na de verkiezingen van dit jaar over van collega Jeroen Verwoort.

Wachten

„Ondernemers zijn gevraagd te wachten met een aanvraag tot de vaststelling van nieuwe terrasregels, als onderdeel van het nieuw op te stellen horecabeleid”, vervolgt Diepstraten. „Omdat de actualisering van de horecanota vertraging heeft opgelopen, besluit het college de gedoogperiode nog eenmaal te verlengen, tot 1 oktober 2023.”

Het terras van grandcafé Staal op Plein 1945 in IJmuiden ging net voor de versoepelingen al open - en had dus reeds een vergunning.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.