Laatste nog levende Rode Khmer-leider krijgt definitief levenslang

ANP Producties | Bron: ANP
Phnom Penh

Het Cambodja-Tribunaal heeft in hoger beroep vastgehouden aan de levenslange celstraf voor Khieu Samphan. De inmiddels 91-jarige man is de laatste leider van de Rode Khmer die nog in leven is. Hij is veroordeeld voor de genocide in Cambodja van de jaren 70.

Samphan kreeg in 2018 al een levenslange celstraf opgelegd vanwege zijn rol tijdens het dictatoriale bewind van Pol Pot (1975-1979). Hij werd schuldig bevonden aan genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. In het hoger beroep zijn alleen een paar veroordelingen voor specifieke moorden teruggedraaid.

De bejaarde Samphan luisterde in een rolstoel naar het vonnis van de rechter. In de zaal waren ook overlevenden van het schrikbewind van de Rode Khmer en nabestaanden aanwezig.

Pol Pot

Samphan was het staatshoofd van Cambodja tijdens het brute communistische regime van premier Pol Pot. Zijn ultra-maoïstische Rode Khmer, de militaire tak van de partij, wilde een agrarische samenleving opbouwen en deporteerde mensen naar het platteland. In die vier jaar stierven 2 miljoen mensen, een kwart van de bevolking, door honger, martelingen, gedwongen arbeid en massa-executies.

De veroordeling van Samphan was de laatste uitspraak van het Cambodja-Tribunaal, dat gesteund wordt vanuit de Verenigde Naties. Het heeft uiteindelijk vijf leiders vervolgd, van wie er twee stierven tijdens het proces. Pol Pot heeft nooit juridische verantwoording afgelegd voor zijn daden. Hij stierf in 1998, voordat het gerechtshof was opgezet.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.