Volgend jaar geen Grote Poëzieprijs wegens geldgebrek

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

De Grote Poëzieprijs wordt volgend jaar niet uitgereikt. Het is de instantie achter de prijs, de Poëzieclub, naar eigen zeggen niet gelukt om het benodigde geld bijeen te krijgen.

De Grote Poëzieprijs is sinds 2019 de opvolger van de VSB Poëzieprijs en geldt als de belangrijkste poëzieprijs in het Nederlandse taalgebied. Hij wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige dichtbundel van het afgelopen jaar. Normaal gesproken is er een bedrag van 20.000 euro aan verbonden. Dit jaar ging De Grote Poëzieprijs naar Roelof ten Napel voor zijn bundel Dagen in huis.

De afgelopen jaren slaagde de Poëzieclub er telkens wel in om de financiering rond te krijgen bij publieke en private partijen. Maar dat heeft niet geleid tot structurele financiering. Het bestuur hoopt een oplossing te kunnen vinden waardoor de prijs in 2024 wel weer zou kunnen worden uitgereikt.

Bestuurslid Ellen Wilbrink van de Poëzieclub heeft de hoop gevestigd op een nieuwe sponsor. "Ik hoop dat iemand de handschoen oppakt. Het gaat niet alleen om het prijzengeld, maar ook om de administratieve kosten eromheen", zegt ze. "We hebben het de afgelopen vier jaar op vrijwillige basis gedaan. Van geen enkele kant is nu de bereidheid gekomen om de prijs te financieren. En zonder grote geldschieter kan het niet."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.