Dodental bij Iraanse protesten loopt op

ANP Producties | Bron: ANP
Teheran

In de zes dagen sinds het begin van de protesten in Iran zijn zeventien mensen overleden, aldus de staatstelevisie. Zowel burgers als politieagenten zijn om het leven gekomen bij de protestacties tegen politiegeweld tegen vrouwen.

De Iraanse mensenrechtenorganisatie IHR, die vanuit Oslo opereert, stelt dat het werkelijke dodental veel hoger is. Volgens de organisatie zijn zeker 31 burgers de afgelopen dagen door politiegeweld omgekomen.

De acties begonnen vrijdag, nadat de 22-jarige Mahsa Amini was gestorven. Ze was opgepakt door de religieuze politie, omdat ze niet voldeed aan de islamitische kledingvoorschriften. Volgens de demonstranten heeft Amini een fatale klap op haar hoofd gekregen van de politie en overleed ze op het bureau. De politie ontkent en zegt dat ze een natuurlijke dood stierf.

Sancties

Na de dood van Amini braken grote protesten uit in zeker vijftien Iraanse steden. Vrouwen deden hun sluiers af en knipten hun haar. De politie greep hard in en op sommige plekken zou gericht zijn geschoten. Woensdag meldden de autoriteiten dat zeven demonstranten om het leven waren gekomen en vier politieagenten.

Sinds woensdag is in Iran de toegang grotendeels geblokkeerd tot Instagram en WhatsApp, socialemediaplatfporms waar demonstranten elkaar spraken. In de westelijke regio Koerdistan zou zelfs helemaal geen internet meer zijn.

In reactie op de dood van de jonge vrouw en het geweld tegen demonstranten heeft de Amerikaanse overheid sancties ingesteld tegen zeven functionarissen. Het gaat om hooggeplaatste mensen binnen onder meer de Iraanse religieuze politie en het ministerie van Veiligheid. Eventuele tegoeden die ze hebben in de VS worden bevroren en ook buitenlandse banken zouden volgens de Amerikaanse overheid geen zaken meer met ze mogen doen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.