Asielschip Velsen-Noord geeft ’enige lucht’

Het asielschip vanaf Oud-Velsen.© foto Ko van Leeuwen

ANP
VELSEN-NOORD

Milo Schoenmaker, directeur van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), zei donderdag dat de opvang van asielzoekers op het cruiseschip uit Estland in de haven van Velsen-Noord „enige lucht” geeft in de crisis.Vanaf maandag arriveren de eerste vluchtelingen op het cruiseschip.

„Al is dit niet voldoende, want er komen nog een tweede schip in Amsterdam en nog een paar grote locaties in het land.” Schoenmaker is ervan overtuigd dat in Velsen-Noord „een volstrekt nette opvang” wordt neergezet. Het COA wil omwonenden betrekken bij de bewoners op het schip, zodat mensen kunnen zien wat er gebeurt. Over de kosten van deze noodopvang, deed de directeur geen uitspraken.

„Ik denk dat we een heel goed evenwicht hebben gevonden in de belangen van de inwoners en die van de asielzoekers en het Rijk”, zei burgemeester Frank Dales van Velsen donderdag tijdens een rondleiding op het enorme cruiseschip. „Hiermee laten we zien dat als je een beroep doet op de gemeente Velsen, we niet wegduiken maar het oplossen.”

Dales liet tijdens de rondleiding nog maar eens weten het besluit over de opvang van asielzoekers op een cruiseschip in zijn gemeente de moeilijkste beslissing ooit in zijn loopbaan. Hij moest de belangen van de inwoners, die bezwaar maakten, afwegen tegen het verzoek van het Rijk te helpen bij het oplossen van de asielcrisis.

Lees ook: Borden voor vluchtelingen in Velsen-Noord beklad

Veel bewoners hadden hun bedenkingen bij de komst van zo’n duizend asielzoekers. „We hebben al die bedenkingen op een rijtje gezet en maatregelen genomen”, aldus de burgemeester. Zo hoeven de asielzoekers niet naar de enige huisarts in Velsen-Noord, maar is er eentje aan boord. Voor de veiligheid is er extra politiecapaciteit en er zijn twee buitengewoon opsporingsambtenaren vrijgemaakt. Ook is er een gratis pendelbus naar Beverwijk, waar eveneens de bewoners van Velsen-Noord, waar geen openbaar vervoer is, gratis gebruik van kunnen maken.

Lees ook: Geen Velsen-Noorder te zien bij komst asielschip. Tafereel heeft wel iets van Parade of Sail

Volgens Hanneke Niele, locatiemanager van het COA, verzorgt de crew van het schip drie keer per dag eten voor de asielzoekers en wassen ze het beddengoed. Faciliteiten als het casino, het zwembad, de winkels en de sauna zijn gesloten. Wel is er een gezamenlijke ruimte, een speelkamer en worden er activiteiten aan boord georganiseerd. De kinderen gaan naar school in Heemskerk, waar vier noodlokalen zijn neergezet.

Veel aanpassingen aan het schip zijn er niet gedaan, aangezien het COA het over een half jaar weer in de huidige staat moet overdragen. Wel is er een speciale ruimte ingericht voor de huisarts en verpleegkundige.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.