Amerikaanse buitenlandminister: Poetin mag hier niet mee wegkomen

ANP Producties | Bron: ANP
New York

De Russische president Vladimir Poetin heeft de internationale orde "verscheurd" en daar mag hij "niet mee wegkomen". De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft dat gezegd tijdens de vergadering van de VN-Veiligheidsraad in New York.

Volgens Blinken moet de wereld Poetin ter verantwoording roepen voor de invasie van Oekraïne. Hij noemde Russische pogingen om Oekraïens grondgebied in te lijven bij Rusland "opnieuw een gevaarlijke escalatie". Geen enkele Russische claim kan Oekraïne het recht ontnemen om zich te verdedigen, zei hij. Russische dreigementen met de mogelijke inzet van kernwapens noemde Blinken "roekeloos".

Blinken bespeurt zelfs bij landen die nauwe banden met Moskou blijven onderhouden "serieuze bedenkingen" over de invasie en de oorlog.

Rusland was ook aanwezig bij de vergadering, hoewel de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov pas later arriveerde. Tijdens de vergadering wees hij alle beschuldigingen over oorlogsmisdaden door Russische militairen van de hand. Hij beschuldigde op zijn beurt de Oekraïense regering van misdaden. "De Verenigde Staten en hun bondgenoten hebben met medewerking van internationale mensenrechtenorganisaties de misdaden van het regime in Kiev bedekt", stelde Lavrov.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.