Ophef over Baudet toont de naïviteit van de vaderlandse journalistiek aan | column

Chris Aalberts

De vrouw van Thierry Baudet is zwanger en staat min of meer op het punt te bevallen, zo begrijpen we van de aanstaande vader. Daar kun je politiek munt uit slaan. Zeg tegen je collega’s dat het bijna zover is en vraag of je daarom bij de Algemene Beschouwingen eerder het woord mag voeren. Ze zullen ermee instemmen.

Zo stond Baudet eerder dan gepland te vertellen dat Sigrid Kaag aan een spionnencollege in Oxford heeft gestudeerd. Nu konden alle televisieprogramma’s en kranten de ophef nog even meenemen. Baudet bleek helemaal geen haast te hebben om naar de bevalling te gaan: hij stond achteraf alle media te woord. Niemand vroeg waarom hij zich onder deze omstandigheden niet had laten vervangen door een collega. De talkshows hadden het vervolgens maar druk met de analyse van het incident. Was Baudet te ver gegaan? Had het kabinet wel mogen weglopen? Was dit niet een overtrokken reactie? Is Vera Bergkamp een goede Kamervoorzitter? Wat moet de burger denken nu het kabinet niet meer naar een parlementariër wil luisteren?

Niemand deed onderzoek naar deze bizarre speech. Baudet vertelde dat een nieuwe mens wordt geschapen, dat elites minder mensen willen en dat hun regeermodel oorlog is omdat ze gewone burgers dan bevelen kunnen geven. Dat is wat politici ten diepste willen, aldus Baudet, en dat lijkt op de mentaliteit van de Sovjet-Unie. Diezelfde ochtend kwam John Laughland met soortgelijke teksten bij het Russische propagandakanaal Russia Today. Laughland is directeur van de internationale tak van FvD en staat bekend om zijn uitstekende connecties in Moskou. Hoe belangrijker hij wordt bij Forum, hoe pro-Russischer Baudets teksten.

Baudet komt ermee weg want hij heeft Kaag een vage beschuldiging in de schoenen geschoven. Ook die wordt niet onderzocht. Laughland studeerde op dezelfde plek als Kaag: aan St. Anthony’s College in Oxford, de instelling waarvan volgens Baudet iedereen kan weten dat er spionnen worden opgeleid. Dat kan slechts twee dingen betekenen: of Baudet kletst maar wat, of hij gelooft echt dat Kaag een spion is en schaamt zich er niet voor dat hij er zelf eentje uit Rusland in dienst heeft genomen.

De ophef van deze week toont de enorme naïviteit van de vaderlandse journalistiek, die na jaren van extremisme en radicalisering nog steeds niet begrijpt dat Baudet alleen nog voor de ophef gaat en niet voor het parlementaire werk, beleidsmatige verandering of de belangen van zijn kiezers. In plaats daarvan ondermijnt hij slechts het vertrouwen in de instellingen van de liberale democratie met nepnieuws, complotten en Poetin-propaganda: politiek, rechtspraak, media en wetenschap. Wordt het niet eens tijd dat media stoppen in zijn trucjes te trappen?

Alsof het land wat Baudet voor ogen heeft überhaupt een vrije pers zou kennen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.