’Onze dochter deelt haar verjaardag met ruim 40.000 andere Nederlanders’ | column

Een verjaardagstaartje.

Susanne Moerkerk
IJmond

Ik hou van nutteloze feitjes. Zo weet ik dat de Nijl de langste rivier ter wereld is en door elf landen stroomt. Of dat je niet tegelijkertijd rondjes met je voet in de richting van de klok kan draaien terwijl je met je vinger een achtje tekent.

Dat op 25 september de meeste Nederlanders tegelijk jarig zijn, is sinds een paar dagen een van mijn favorieten. Onze dochter werd twee jaar geleden namelijk op die dag geboren. Voor ons een heel bijzondere dag, maar blijkbaar ook voor heel veel andere ouders. Dat maakt de dag niet minder leuk, zeker niet.

Toch heb ik ergens moeite om het te geloven. Ik moest voor mijn bevalling naar het ziekenhuis. De verloskundigen wilden de inleiding eigenlijk op 24 september al inzetten, maar dat kon niet, want alle kamers waren bezet. De 25e kon wel, makkelijk zelfs. Aangekomen in het ziekenhuis kregen we alle aandacht, want we waren vrijwel de hele dag de enigen. Natuurlijk bevallen er ook veel vrouwen thuis en gaat de rest naar een ziekenhuis in hun buurt. Maar twee jaar geleden wees niets erop dat dit de drukste bevallingsdag van het jaar zou zijn.

Verband

Het duurde even voor ik de reden van deze superverjaardags-dag begreep. In eerste instantie dacht ik namelijk dat deze dag om de zoveel jaar zou wisselen. Zoveel invloed op massaal zwanger raken is er niet. Tot een collega het verband uitlegde met kerst en oud en nieuw. Als lesbische moeder vond de verwekking plaats in een dokterskamer met TL-licht en een echo-apparaat om de plaatsing te bevestigen. Weinig romantisch en er was ook geen alcohol in het spel.

Onze dochter deelt haar verjaardag met ruim 40.000 andere Nederlanders. Goeddeels verwekt tijdens de feestdagen. Misschien moeten we van de 25e dan ook maar een nationale feestdag maken. Met voor iedereen een stukje taart en champagne. Al zal dat misschien weer leiden tot een geboortegolf vlak voor de zomer...

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.