Kritiek van Russische functionarissen op mobilisatie neemt toe

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

Het hoofd van de mensenrechtencommissie van het Kremlin, Valeri Fadejev, heeft het leger bekritiseerd voor de mobilisatie van reservisten die moeten gaan vechten in Oekraïne. President Vladimir Poetin gaf daar deze week opdracht voor.

Fadejev riep de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe op een eind te maken aan de nietsontziende manier waarop veel rekruteringsbureaus in het land te werk gaan. Zelfs mannen die geen enkele ervaring hebben met de gewapende strijd kregen het bevel hun dienstplicht te vervullen.

Ongeveer 300.000 personen moeten worden gemobiliseerd. Tijdens de procedure gaat van alles mis. De leider van de Siberische republiek Jakoetië, Aisen Nikolajev, gaf toe dat er fouten zijn gemaakt. "Er zijn reservisten ten onrechte onder de wapenen geroepen, zij moeten worden teruggestuurd. Daaraan wordt al gewerkt", zei hij.

Ook veertigers opgeroepen

Op sociale media in Rusland circuleren eveneens berichten over mensen zonder enige militaire achtergrond die toch een oproep hebben gekregen. Hetzelfde geldt voor te oude of chronisch zieke reserveofficieren. Zelfs de hoofdredacteur van de nieuwszender RT, nauw verbonden met het Kremlin, deed zaterdag haar beklag over de chaotische gang van zaken.

"Aangekondigd was dat soldaten tot 35 jaar konden worden gerekruteerd. Oproepen gaan naar veertigers. Ze maken mensen gek, alsof het met opzet gebeurt, uit kwaadaardigheid. Het lijkt alsof ze zijn gestuurd door Kiev", foeterde RT-chef Margarita Simonian op haar Telegram-account.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.