China roept op oorlog in Oekraïne binnen de perken te houden

ANP Producties | Bron: ANP
New York

China heeft Oekraïne en Rusland opgeroepen door diplomatieke inspanningen de oorlog die de Russen voeren tegen het buurland binnen de perken te houden. Buitenlandminister Wang Yi drong er zaterdag tijdens de Algemene Vergadering van de VN bij alle betrokken partijen op aan te voorkomen dat de "crisis" verder uitbreidt.

Een vreedzame oplossing van het conflict is noodzakelijk, zei Yi, die eraan toevoegde dat besprekingen tussen Kiev en Moskou nodig zijn die rekening houden met de "gerechtvaardigde bezorgdheid over de veiligheid".

Rusland begon de invasie van Oekraïne op 24 februari. Sinds vrijdag zijn in de bezette gebieden in het oosten en zuiden van Oekraïne haastig georganiseerde referenda gaande over aansluiting bij de Russische Federatie. VN-chef António Guterres heeft de annexatie van de regio's Loehansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja schending van de internationale rechtsorde genoemd.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, die na Yi het woord voerde, wuifde de kritiek op de volksraadplegingen in de betreffende regio's weg. Volgens Sergej Lavrov is die woede daarover niet terecht omdat de voorouders van de mensen daar al eeuwen in Rusland leven. Hij wierp het Westen, de VS voorop, voor de wereld in blokken te willen verdelen. "Je bent voor of je bent tegen ons". Lavrov waarschuwde de Amerikanen bovendien "met vuur te spelen" inzake Taiwan.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.