Hulpverleners staan in de rij bij dreigende geldzorgen, je hoeft ze alleen maar te vragen

Ed Brouwer

Boodschappen die alsmaar duurder worden, energie die onbetaalbaar worden, weer een hogere huur en de wasmachine of auto die kapotgaat. Soms komt van alles tegelijk op je af en lukt het niet meer alle rekeningen op tijd te betalen. En dan?

Betalingsachterstanden kunnen het begin zijn van uitzichtloze schulden - maar liefst een op de twaalf huishoudens heeft ze. Daarom is het zo belangrijk om heel snel aan de bel te trekken als het financieel dreigt te ontsporen. Hulp genoeg.

Instanties en organisaties die erop gericht zijn om financiele hulp te bieden, dat zijn o.a.

De gemeente

Gemeenten zijn verplicht om inwoners maar ook ondernemers gratis hulp te bieden bij het grip krijgen op hun betalingsproblemen. Dat gaat van het doornemen van schulden en advies geven tot praktische begeleiding bij het treffen van betalingsregelingen en aanpak van grote schulden en het proberen te voorkomen dat je je huis kwijtraakt. Niet altijd hoef je er zelf om te vragen, want verhuurders, zorgverzekeraars en nutsbedrijven melden betalingsachterstanden bij je gemeente.

Geldfit

Anoniem, vrijblijvend én kosteloos is advies en hulp waarvoor zowel particulieren als ondernemers kunnen aankloppen bij www.geldfit.nl, het loket van Nederlandse Schulhulproute (NSR), een onafhankelijke organisatie met een groot netwerk van gemeenten, bedrijven en stichtingen die kunnen helpen inzicht in je geldzaken te krijgen en van je geldzorgen af te komen. Informatie inclusief een test staat online maar mailen, chatten en gratis ’Hulp bij geldzorgen’ bellen (werkdagen van 8.30-17.00 uur): 0800-8115 kan ook.

Schuldhulpmaatje

In nu al 131 gemeenten proberen goed opgeleide vrijwilligers van Schuldhulpmaatje mensen met (dreigende) schulden zo snel en goed mogelijk te helpen en begeleiden om weer schuldenvrij te worden. Naastenliefde is hun basis, het evangelie hun inspiratiebron. Alle lokale afdelingen zijn te vinden op www.schuldhulpmaatje.nl.

Humanitas

Ook daarvoor getrainde vrijwilligers van Humanitas Thuisadministratie kunnen je helpen bij het op orde brengen en houden van je geldzaken en je financiën. Het project Humanitas Get a Grip richt zich vooral op geldzorgen bij jongeren tussen de 16 en 24 jaar. Meer info op www.humanitas.nl.

fiKks

Wie bij beginnende geldproblemen behoefte heeft aan persoonlijke, maar anonieme én gratis hulp, kan een buddy vinden via fiKks van Stichting Nederland Geldzorgenvrij. Simpel door de app te downloaden, een account aan te maken en een buddy te selecteren alsof het een datingsite is. Meer hierover op www.wijgaanhetfikksen.nl.

Nibud

Zijn je schulden nog overzichtelijk en wil je die het liefst zelf aanpakken, dan heeft het Nibud de tool ’Zelf je schulden regelen’. Daarmee maak je in zes stappen een plan om met je schuldeisers afspraken te maken om schuldenvrij te worden. Kijk voor de quickscan en het aflosplan op www.zelfjeschuldenregelen.nl.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van het Ombudsteam? Mail ons!

Meer nieuws uit Ombudsteam

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.