Gemeente Velsen: alles klaar voor komst vluchtelingen. Nu nog wachten op uitspraak van de rechter

De Silja Europa ligt afgemeerd aan de VOB-kade in Velsen-Noord. Het wachten is op de vluchtelingen.© archieffoto

Pieter van Hove
Velsen-Noord

Wanneer de rechter maandagmiddag besluit dat er vluchtelingen mogen komen op het schip in Velsen-Noord, zijn er volgens de gemeente Velsen geen belemmeringen meer.

Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente heeft afgelopen weekeinde met de brandweer, de politie en de GGD een inspectie op het schip en op de kade gedaan. Een dag eerder heeft de Omgevingsdienst IJmond en het ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) eveneens de situatie onderzocht.

Doel was om na te gaan of er voldaan wordt aan de regelgeving en alle voorwaarden en voorschriften uit de gedoogbeschikking. Die is opgesteld omdat de passagiersferry Silja Europa volgens het bestemmingsplan eigenlijk geen tijdelijke bewoners mag onderbrengen.

Looproutes

Wel zijn verschillende voorwaarden gesteld. Zo moeten er veilige looproutes, openbare verlichting en cameratoezicht op de kade zijn. Ook moet bij de entree van het terrein een beveiligingsunit geplaatst worden. Maar of er vluchtelingen worden toegelaten, hangt af van het oordeel van de rechter.

Die doet op 14 uur uitspraak in een zaak die omliggende bedrijven hebben aangespannen. De ondernemers stellen dat zich levensgevaarlijke situaties op het bedrijventerrein kunnen voordoen en dat het schip in strijd is met het bestemmingsplan.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.