’Haarlemse veelpleger is eenmansplaag voor de samenleving’, recidivist (51) bracht al vele jaren in de gevangenis door

De geboren Haarlemmer wordt onder meer beschuldigd van de diefstal van tientallen pakken koffie bij Haarlemse winkels.© Archieffoto

Wessel Mekking
Haarlem

Meer dan dertig jaar van zijn leven heeft de geboren Haarlemmer (51) naar eigen zeggen in de gevangenis doorgebracht. Vanwege een reeks diefstallen waar hij van wordt beschuldigd, dreigt de man opnieuw opgesloten te worden in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD).

Al vier keer eerder werd de veelpleger de ISD-maatregel opgelegd. Als het aan de officier van justitie ligt, komt daar een vijfde keer bij. ,,Ik was de eerste die 22 jaar geleden ISD kreeg opgelegd’’, vertelde Johannes G. dinsdag toen hij terechtstond voor de Haarlemse rechtbank.

Volgens het openbaar ministerie zat hij in mei en juni dit jaar onder meer achter vier winkeldiefstallen bij de Albert Heijn aan het Marsmanplein, een vestiging van Trekpleister en de Kruidvat aan de Generaal Cronjéstraat. Meerdere keren herkenden politieagenten hem op camerabeelden. G. zou bij twee diefstallen ook een schroevendraaier hebben getoond, aldus de aanklager. Hij doet in zijn ogen dus meer dan overlast veroorzaken.

G. ontkende de winkeldiefstallen. ,,Ik was toen alleen maar bezig mijn leven op de rails te krijgen.’’ Wel bekende hij de diefstalpoging van een bromfiets. Over de feiten, die zouden zijn gepleegd terwijl hij nog in een proefperiode van een eerdere veroordeling zat, wilde de man niet veel zeggen. ,,Dat laat ik aan mijn advocaat.’’

Eenmansplaag

,,Een eenmansplaag voor deze samenleving’’, noemde de aanklager de verdachte. ,,Veel is uit de kast getrokken om hem zijn leven te laten kantelen.’’ Het was tot nu toe tevergeefs, wist de officier van justitie. Tijdens schorsingen ging G. opnieuw in de fout. ,,Meneer moet veranderen, niet de samenleving. Inmiddels mag het kwartje toch wel een keer vallen.’’ Ook de reclassering ziet geen andere optie dan G. weer een ISD-maatregel op te leggen.

Volgens het OM stal hij bij de AH negentien pakken koffie van een halve kilo door de winkel via de toegangspoortjes te verlaten. Bij Trekpleister zou hij negen pakken Douwe Egberts hebben gestolen. G. heeft het idee dat elke keer als koffie wordt gestolen in de stad, hij automatisch als verdachte wordt gezien.

Hij heeft op zijn beurt veel te klagen over de hulpverleners. ,,Ze doen alsof ze me al honderdduizend jaar kennen’’, zei hij. De enige hulpverlener waar hij wel wat aan heeft, is iemand van Stichting Nazorg, vertelde de verdachte. In het verleden was G. verslaafd aan cocaïne, nu krijgt hij methadon en is hij naar eigen zeggen lichamelijk gezond. ,,U heeft een moeilijk leven’’, reageerde de voorzitter van de rechtbank empathisch toen G. vertelde over de jaren die hij doorbracht in een internaat en in de gevangenis.

’Lost niks op’

Advocaat Mohamed Baadoudi vertelde dat hij de man al langere tijd bijstaat. Hij pleitte in het merendeel van de zes feiten voor vrijspraak. Baadoudi benadrukte dat de rechtbank G. eerder dit jaar geen ISD-maatregel oplegde voor andere delicten. Daar tekende het OM hoger beroep tegen aan. De discussie over ’wel of geen ISD’ moet volgens de raadsman bij het Amsterdamse gerechtshof worden gevoerd. ,,Het lost niks op, het is een noodgreep. Men weet niet wat wel zou kunnen werken’’, zei de advocaat over de maatregel.

G. kan wel degelijk stapjes zetten, wist Baadoudi, maar dan ’in een vrijwillig kader’. De advocaat vergeleek het verblijf in de inrichting met een gevangenisstraf.

,,Het begint op levenslang te lijken’’, zei de verdachte over de maatregel die hem boven het hoofd hangt. ,,ISD slaat helemaal nergens op.’’ Het zou voor hem voelen alsof z’n benen onder hem vandaan worden geschopt.

De rechtbank doet op 11 oktober uitspraak.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.