Noorwegen ziet geen dreiging tegen eigen olie- en gasinstallaties

ANP Producties | Bron: ANP
Oslo

Noorwegen heeft geen signalen dat de eigen gas- en olie-installaties op zee te maken hebben met specifieke dreigingen. Dat zei premier Jonas Gahr Støre tegen het Noorse persbureau NTB in een reactie op de vermeende sabotage van de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2.

Eerder kondigde Noorwegen aan de beveiliging rond zijn olie- en gasinstallaties op te schroeven. Dat gebeurde na de ontdekking van drie grote lekkages aan de Nord Stream-pijpleidingen in de Oostzee bij Zweden en Denemarken. Bij die pijpleidingen waren maandag explosies gemeten.

Op maandag drong de Noorse autoriteit voor de veiligheid van olie en gas al aan op grotere waakzaamheid vanwege ongeïdentificeerde drones die in de buurt van Noorse offshore olie- en gasplatforms waren gezien.

Noorwegen is op dit moment de grootste leverancier van aardgas aan de Europese Unie. Nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen verlaagde Moskou de gasleveringen aan Europa drastisch, als reactie op de Europese steun voor Oekraïne.

Juist deze week gaat een nieuwe pijpleiding door de Oostzee open die Noors gas naar Oost-Europa brengt. Die moet deze landen helpen het verder zonder Russisch gas af te kunnen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.