Orkaan Ian in extreem gevaarlijke categorie 4 op weg naar Florida

ANP Producties | Bron: ANP
Tampa

Het Amerikaanse Nationaal Hurricanecentrum heeft de kracht van de orkaan Ian opgeschaald naar categorie vier, wat betekent dat windsnelheden tot ruim 250 kilometer per uur mogelijk zijn. Er is maar een gevaarlijkere categorie, nummer 5. De orkaan zou daar bijna krachtig genoeg voor zijn.

Ian heeft in Cuba veel schade veroorzaakt, vooral in de meest westelijke provincie Pinar del Río. Cubaanse media melden vooralsnog geen doden. De wervelstorm trekt noordwaarts en de koers is oostelijker uitgevallen dan eerder werd gedacht. Ian zal daarom naar verwachting niet in de uiterst dichtbevolkte regio van de metropool Tampa aan land gaan, maar zuidelijker in de streek van Sarasota, waarschijnlijk rond 20.00 uur onze tijd.

Aan de westkust van Florida zijn 2,5 miljoen mensen bij de kust vandaan getrokken uit angst voor de storm, hoge golven en overstromingen door de hevige regenval. In afwachting van de storm beginnen de wind en regenval al flink toe te nemen. In de stad Fort Myers staan de eerste straten al onder water. In heel de Verenigde Staten worden vluchten geannuleerd door het noodweer en inmiddels zitten al zo'n 270.000 mensen in de staat zonder stroom.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.