Kremlin: beschuldiging Russische sabotage Nord Stream stompzinnig

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

Beschuldigingen dat Rusland achter de vermeende sabotage van de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 zou zitten zijn "stompzinnig en absurd". Dat heeft Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov gezegd. De pijpleidingen lopen van Rusland naar Duitsland via de Oostzee en lekken momenteel grote hoeveelheden gas.

Onder meer Denemarken, Zweden en Polen hebben al gezegd dat er sabotage is gepleegd bij Nord Stream 1 en 2, net als NAVO-baas Jens Stoltenberg. De Europese Commissie denkt ook aan opzet en wil de eigen energie-infrastructuur extra bewaken. Oekraïne sprak zelfs van een terroristische daad door Rusland bij de lekkages.

Peskov zei dat het voorspelbaar is dat er beschuldigingen naar Rusland worden geuit. Volgens hem moeten de lekken nader onderzocht worden en is het nog onduidelijk hoe lang reparaties aan de pijpleidingen zullen duren. De leidingen liggen stil, maar zijn wel gevuld met gas.

Ook zei Peskov dat Amerikaanse bedrijven veel meer winst zullen maken met de gasleveringen aan Europa. Door de lekkages is de onrust op de gasmarkt toegenomen, waardoor de Europese gasprijs hard is gestegen.

De Zweedse nationale seismologische dienst zei dat meetstations maandag krachtige onderzeese ontploffingen hebben gemeten in dezelfde gebieden waar lekkages zijn aan de gaspijpleidingen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.