Haarlemse boekhandel De Vries van Stockum krijgt horeca in het pand

De boekpresentatie van Max Verbeek over jaren 60 bij De Vries Van Stockum in 2020.© Archieffoto United Photos/Toussaint Kluiters

Van onze verslaggever
Haarlem

Boekhandel De Vries van Stockum, die al sinds 1905 in het stadscentrum van Haarlem zit, heeft aanvraag gedaan voor een horecavergunning.

Op de hoek van de Jacobijnestraat en de Gedempte Oude Gracht zit de boekhandel gevestigd. Omdat de fysieke boekhandel onder druk staat, hebben de winkeleigenaren bij de gemeente verzocht om een gedeelte van de winkel af te mogen scheiden om horeca in te bouwen waar (lichte) alcohol geschonken kan worden.

Het bestemmingsplan liet dit aanvankelijk niet toe. Maar omdat hier naar het oordeel van het college sprake is van een bijzondere situatie, is er een uitzondering gemaakt en wordt horeca in de boekhandel - onder voorwaarden - toegestaan.

Pand moet blijven

Het college ziet het initiatief als kansrijk en beargumenteert de goedkeuring voor de horecavergunning omdat: de gevolgen voor de kwaliteit van de leefomgeving beperkt zijn, de boekwinkel zich niet in een ’kernwinkelstraat of kernwinkelgebied’ bevindt én omdat er sprake is van een uniek pand dat naar het oordeel van de Haarlemse gemeente behouden moet te blijven.

Wat voor horeca er in de winkel gaat komen en wanneer precies, is nog niet bekend.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.