Miedema houdt Ajax weg van miljoenenbal

Vivianne Miedema scoorde de enige treffer op De Toekomst.© Foto ANP/Gerrit van Keulen

Steven Kooijman
Amsterdam

De Ajax-vrouwen hadden het felbegeerde ticket voor de groepsfase van de Champions League een helft lang voor het grijpen, maar het was uitgerekend Feyenoord-fan Vivianne Miedema die Arsenal naar de laatste zestien van het Europese bekertoernooi poeierde.

Met de 0-1 overwinning revancheerde de Londense ploeg zich voor het 2-2 gelijkspel van vorige week op Meadow Park. Met alle respect voor Ajax: dat was de Engelse grootmacht onwaardig.

Waar Arsenal-Ajax de wedstrijd was van de ene Oranje-spits, Romée Leuchter, daar werd Ajax-Arsenal het duel van Miedema, een levenslange Feyenoord-fan. Dat belette het Ajax-publiek niet om de vedette bij haar wissel vlak voor tijd op een ovationeel applaus te trakteren.

Ajax had in de eerste helft een licht overwicht, maar maakte daar geen gebruik van. Chasity Grant had na een prachtige pass van Victoria Pelova de kans op de openingstreffer, maar toonde te veel ontzag voor de rijkelijk laat uitkomende Arsenal-goalie Zinsberger.

Vlak na rust showde Miedema haar klasse na balverlies van Nadine Noorman. De doelpuntenmachine uit Hoogeveen speelde zich handig vrij en legde de bal met een bekeken schot over het natte veld in de linkerhoek. Ajax-goalie Lize Kop was kansloos: 0-1.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hoewel Arsenal controleerde, kreeg Ajax twintig minuten voor tijd na een leep steekballetje van Leuchter op Noordam plotsklaps een enorme kans. De voorzet van de Amsterdamse nummer 10 werd net niet bij de tweede paal binnengelopen door invalster Tiny Hoekstra en hobbelde rakelings langs de tweede paal. Ook een slotoffensiefje leverde geen gelijkmaker meer op.

De uitschakeling kwam harder aan bij de Ajax-speelsters dan vooraf gedacht. „Zo goed waren zij nu ook weer niet”, oordeelde Pelova, de spelmaker die samen met captain Sherida Spitse sterk speelde. „Dat is een compliment voor ons. Wellicht hadden we uiteindelijk toch te veel ontzag voor ze. We hebben het prima gedaan tegen zo’n topploeg, maar staan gewoon met lege handen en dat is zuur.”

Pelova, die nog geen basisspeelster is in Oranje, had heel graag de groepsfase van de Champions League willen spelen. „Met minimaal zes wedstrijden op topniveau. Ik bedoel, Barcelona en Lyon: kom maar op. Nu moeten we zondag gewoon weer tegen Heerenveen.”

Ajax-Arsenal 0-1

51. Miedema 0-1.

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen