Bijna 2,5 miljoen huishoudens en bedrijven Florida zonder stroom

ANP Producties | Bron: ANP
Miami

Bijna 2,5 miljoen huishoudens en bedrijven in Florida zitten in de nacht van woensdag op donderdag (lokale tijd) zonder stroom door de gevolgen van orkaan Ian. Dat meldt Poweroutage.us, dat van ruim 11 miljoen klanten in Florida bijhoudt of het licht nog brandt. Er zijn nog geen meldingen van doden of gewonden. Zodra het donderdagochtend licht wordt in Florida, beginnen hulpverleners volgens gouverneur Ron DeSantis met een massale reddingsoperatie om getroffen burgers in overstroomde gebieden te helpen.

DeSantis zei tijdens een persconferentie dat Ian waarschijnlijk in de hele staat voor schade zorgt en een van de zwaarste orkanen is die Florida ooit trof. "Dit is een grote, en ik denk dat we allemaal weten dat er grote, grote gevolgen zullen zijn", zei DeSantis. Later op de avond zei de gouverneur tegen Fox News dat "dit de ernstigste overstromingen zijn die het zuidwesten van de staat ooit gezien heeft".

Ian zwakte in de uren nadat deze bij het eiland Cayo Costa aan land kwam af van de op een na zwaarste categorie 4 naar uiteindelijk categorie 1. Daar horen windsnelheden tot 145 kilometer per uur bij. Ook deze kunnen nog verwoestende gevolgen hebben. Er wordt ook gewaarschuwd voor "catastrofale overstromingen". Ian blijft zich gedurende de nacht met een snelheid van zo'n 16 kilometer per uur over Florida bewegen.

Annuleringen luchtvaart

Luchtvaartmaatschappijen hebben bijna 2000 vluchten voor donderdag geannuleerd. In totaal zijn sinds dinsdag meer dan 5000 vluchten geschrapt.

De verwachting was al dat Ian boven land langzaam maar zeker afzwakt, maar tot zeker donderdag moet rekening worden gehouden met ernstige overlast. Daarna koerst Ian af op Zuid- en Noord-Carolina en Virginia. Ook in deze drie staten is de noodtoestand uitgeroepen.

"Nog nooit zoiets meegemaakt"

Weerman Mike Seidel voor The Weather Channel schrijft op Twitter dat hij tijdens zijn decennialange carrière verslag deed van meer dan negentig stormen, maar "nog nooit zoiets als orkaan Ian heeft meegemaakt".

Meteoroloog Nick Underwood van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), die met een vliegtuig door het oog van de orkaan vloog, deelt beelden van die vlucht met de BBC. Hij vloog door verschillende orkanen om metingen te verrichten maar zegt dat de vlucht woensdag "met afstand de ruigste uit zijn carrière is. Zulke zijwaartse bewegingen heb ik nog nooit meegemaakt."

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.