Cel voor afgezette leider Myanmar voor schenden geheimhoudingswet

ANP Producties | Bron: ANP
Naypyidaw

De afgezette Myanmarese premier Aung San Suu Kyi is veroordeeld tot drie jaar cel voor het schenden van een geheimhoudingswet. Dat meldt een anonieme bron met kennis van de zaak aan het Franse persbureau AFP. Ook Sean Turnell, een Australische econoom en voormalig adviseur van de voormalige regeringsleider, en drie anderen kregen drie jaar cel voor het schenden van de wet.

Eerder kreeg de 77-jarige Aung San Suu Kyi al meer dan zeventien cel voor onder meer corruptie en opruiing.

Over de manier waarop de veroordeelden de geheimhoudingswet zouden hebben geschonden is weinig bekend. Staatsmedia melden dat Turnell toegang had tot "geheime financiële staatsinformatie" en zou hebben geprobeerd het land te ontvluchten. Turnell wordt ook verdacht van het schenden van de immigratiewetgeving. Dat onderzoek loopt nog.

Militaire staatsgreep

Aung San Suu Kyi leidde Myanmar totdat militairen in februari 2021 de macht grepen. Sindsdien zit ze vast en moet ze regelmatig in de rechtbank verschijnen, op verdenking van diverse misdrijven.

Het leger pleegde de staatsgreep nadat het Aung San Suu Kyi's regeringspartij had beschuldigd van verkiezingsfraude. De partij had in 2020 een nog grotere verkiezingswinst geboekt dan in 2015, waardoor het leger zijn politieke invloed verder zag afnemen. Het waren de eerste twee democratische verkiezingen in decennia. Het leger heerste van 1962 tot 2011.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.