Nu Wietske eindelijk weer eens verliefd is, wil ze het niet zijn | Over Liefde

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer zoekt verhalen over liefde, want alle liefdes vertellen een verhaal. Dit keer: Wietske ploetert door met gevoelens voor een man op wie ze niet verliefd wil zijn.

Wietske is al lange tijd single. Nu ze eindelijk weer eens verliefd is, wil ze het niet zijn. „Dat ik van alle mannen op de wereld voor deze val, voelt als een lullige streek van het universum.

De laatste keer dat ik een relatie had, is alweer acht jaar geleden. Ik zou willen dat ik kon beweren een ’happy single’ te zijn, maar dat ben ik niet. Ik mis het gewoon: een man in mijn leven, iemand om leuke dingen mee te doen, om tegenaan te hangen. Iemand om mijn bed mee te delen. Ik heb in die jaren wel wat dates gehad, maar het draaide eigenlijk nooit ergens op uit. Als op elk potje een deksel past, is die van mij per ongeluk gebroken, denk ik. Niks matcht. Zat leuke mannen, maar verliefdheid voel ik zelden.

Onlangs kreeg ik een nieuwe leidinggevende. Hij is overgeplaatst van de ene vestiging naar de andere, omdat het bij ons niet zo lekker liep. Aardige vent. Een stuk ouder dan ik. Niet aantrekkelijk verder. Gewoon helemaal het soort man dat je leidinggevende kan zijn, maar absoluut niks anders. Een pak, een buikje, beetje kalend. En toch denk ik inmiddels aan niks anders dan aan hem. Hij neemt me regelmatig mee naar overleg met partners. Onderweg spraken we in eerste instantie vooral over het werk, maar logischerwijs ging het steeds vaker over anderen dingen. Over onszelf en over ons leven. Hij kan ontzettend leuke anekdotes vertellen en is heel breed onderlegd. We kunnen over van alles praten. Tegelijkertijd is hij heel erg geïnteresseerd. Hij stelt veel vragen en luistert echt. Soms komt hij een paar dagen later zomaar ergens op terug en dan merk ik dat hij er werkelijk over na heeft gedacht.

Deze man is niet alleen mijn leidinggevende, maar ook nog eens heel erg getrouwd. Soms vertelt hij over zijn echtgenote. Over hun leven samen, over hun volwassen kinderen, de vakanties en andere huwelijkse zaken. Volgens mij is het een leuke vrouw. Logisch ook, hij is immers een leuke man. En volgens mij houdt hij veel van haar. Ik maak me dan ook geen enkele illusie dat hij meer in mij ziet dan een medewerker met wie hij het goed kan vinden. Maar zelf ben ik ondertussen dus gewoon hartstikke verliefd. Ik haat het. Waarom vind ik niemand leuk genoeg en is het uiteindelijk mijn getrouwde, oudere leidinggevende die me knikkende knieën geeft? Ik wíl dit helemaal niet.

Hoe het kan weet ik niet precies. Ik voel me bij hem op mijn gemak, denk ik. Misschien wel juist omdat hij zo veilig is. Er is geen enkele druk. Deze man heeft geen verwachtingen van mij zoals je soms kunt voelen bij een date. Andersom hoef ik mezelf niet te bewijzen als een superleuke vrouw om verkering mee te willen. En dus kunnen we kletsen, luisteren, lachen en samen muziekjes draaien, terwijl we over de snelweg sjezen. Daarbij vind ik het dus heel prettig dat je in de auto naast elkaar zit. Niet tegenover elkaar, zoals bij een date. Het praat zoveel makkelijker, ook als het wat serieuzer wordt. Ik ben best een beetje introvert en ik vind het lastig om over persoonlijke zaken te spreken. Maar zo, daar met hem, kan ik bijna alles zeggen.

Het groeide langzaam. Een gezellige rit leidde tot de volgende en vervolgens tot verheugen op de rit daarna. Het leidde ook tot teleurstelling toen een afspraak onverwacht niet doorging en tot vlinders toen ik een nieuwe afspraak in mijn agenda zag staan. Toen moest ik voor mezelf toegeven dat ik verliefd aan het worden was. Wat ik ermee moet, weet ik niet. Soms overweeg ik een andere baan te zoeken. ’Doe niet zo dramatisch’, denk ik meteen daarna. ’Het gaat heus wel weer over.’ Dat is mijn stoerdere kant. Mijn zachte kant wil gewoon niet weg, omdat ik bij hem in de buurt wil zijn, al is het dan platonisch. Liever laaf ik me aan zijn gezelschap zonder ooit te krijgen waar ik zo naar verlang, dan dat ik hem nooit meer zal zien. En dus ploeter ik door met al die gevoelens, terwijl ik geniet van wat er wel kan. Ik hoop gewoon dat ik dat vol kan houden tot de laatste vlinders neerdalen.”

Lees hier meer Over Liefde

Ook (anoniem) geïnterviewd worden Over Liefde? Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.