Poetin maakt weg vrij voor annexatie Cherson en Zaporizja

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

De Russische president Vladimir Poetin heeft decreten ondertekend die de weg vrijmaken voor de formele annexatie door Rusland van de bezette Oekraïense regio's Cherson en Zaporizja. In de door het Kremlin vrijgegeven decreten erkent Poetin de twee regio's als onafhankelijke territoria. Dit is een tussenstap die nodig is voordat Poetin als verwacht vrijdag aankondigt dat de regio's deel uitmaken van Rusland.

VN-secretaris-generaal António Guterres heeft de Russische plannen donderdag krachtig veroordeeld. Hij zei dat de annexatie van de regio's "geen juridische waarde heeft en dat ze verdient te worden veroordeeld". Ook noemde hij de plannen in strijd met het internationaal recht en een "gevaarlijke escalatie" van de oorlog in Oekraïne. "Dit mag niet worden geaccepteerd."

Dinsdag maakten Russische officials de resultaten bekend van referenda in vier bezette regio's in Oekraïne. Behalve Cherson en Zaporizja waren dit Loehansk en Donetsk. De inwoners van de regio's zouden met overweldigende meerderheid hebben gestemd voor annexatie. "De referenda zijn voorbij. De resultaten zijn duidelijk. Welkom thuis, in Rusland", zei vicevoorzitter van de Russische Veiligheidsraad en voormalig president Dmitri Medvedev.

Meer dan 93 procent van de stemmers in Zaporizja sprak zich uit voor annexatie, in Cherson was dit 87 procent, aldus Russische officials. In februari heeft Rusland de zelfverklaarde republieken Loehansk en Donetsk al erkend.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.