Opnieuw lokaal erg mistig in de ochtend en in de avond zware windstoten aan de kust

ANP
DE BILT

Het is vrijdagochtend weer erg mistig. Weggebruikers moeten daar rekening mee houden, volgens Weeronline kan er op sommige plaatsen minder dan 200 meter zicht zijn. Volgens het weerbureau duurt de mist tot halverwege de ochtend. Ook waarschuwt het KNMI voor zware windstoten langs de kust vrijdagavond en -nacht. Het instituut heeft voor de kustgebieden code geel afgegeven.

Vanaf het einde van de avond is er „gedurende enkele uren” kans op windstoten van 80 tot 90 kilometer per uur, aldus het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). De wind komt eerst uit het zuidwesten en later uit het westen.

© Archieffoto ANP / Koen van Weel

Opnieuw lokaal erg mistig in de ochtend

In bijna het hele land geldt de weercode geel vanwege de mist. Het KNMI waarschuwt ook voor gevaarlijke rijomstandigheden door slecht zicht en wijst erop dat mist verraderlijk kan zijn omdat die plotseling kan optreden. De ANWB meldt ook mistbanken die in het hele land kunnen voorkomen. Op de website geeft de verkeersdienst tips wat te doen bij mist. Het advies is bijvoorbeeld snelheid en afstand aan te passen en de juiste verlichting aan te zetten.

De ANWB vermeldt ook wanneer je de mistlampen mag gebruiken. "Dat mag alleen bij zeer dichte mist, oftewel bij minder dan 50 meter zicht mag het mistachterlicht (pas) aan. Aan de voorzijde mag je mistlampen aanzetten bij minder dan 200 meter zicht."

Volgens Weeronline was op veel plaatsen het zicht afgelopen nacht minder dan 150 meter.

Lees ook: KNMI waarschuwt voor lokaal dichte mist in bijna hele land

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.