Nieuwe munten met portret koning Charles voor kerst in omloop

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

Munten van het Britse pond met de beeltenis van koning Charles III zullen nog voor Kerstmis in het Verenigd Koninkrijk in gebruik worden genomen. Het portret van de koning, ontworpen door beeldhouwer Martin Jennings, zal voor het eerst verschijnen op speciale herdenkingsmunten van 5 pond en 50 pence.

Charles kijkt naar links op de munten, in tegenstelling tot zijn moeder die de blik naar rechts had gericht. Volgens een Britse traditie kijken opeenvolgende vorsten de andere richting uit op de munt dan hun voorganger.

Voorlopig zullen de munten met het portret van Charles circuleren naast de munten met het portret van Elizabeth. Omdat munten zo'n twintig jaar meegaan zullen de 27 miljard munten met de overleden koningin erop niet uit de circulatie worden gehaald, tenzij ze versleten of beschadigd zijn, zo laat de Britse Royal Mint weten.

Bankbiljetten met het portret van koning Charles laten langer op zich wachten. De nieuwe bankbiljetten worden naar verwachting tegen het einde van het jaar onthuld en moeten medio 2024 in omloop komen, zo maakte de Bank of England eerder deze week al bekend.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.