Doden door orkaan in Florida, Ian nu onderweg naar South Carolina

ANP Producties | Bron: ANP
Fort Myers

Zeker zeventien mensen zijn omgekomen door de verwoestende orkaan Ian die woensdagavond met windsnelheden tot 240 kilometer per uur aan de westkust van Florida aan land ging. Dat meldt CNN op basis van lokale autoriteiten. De boven Florida tot een tropische storm afgezwakte orkaan heeft boven de Atlantische Oceaan weer aan kracht gewonnen, en is inmiddels weer officieel een orkaan, die nu richting South Carolina raast.

Onder de doden in Florida is een persoon die al in een hospice lag in Osceola County. In Deltona stierf een 72-jarige man toen hij ‘s nachts, tijdens de storm, naar buiten was gegaan om zijn zwembad leeg te laten lopen. In Charlotte County zouden daarnaast minstens acht of negen mensen zijn omgekomen, en in Lee County zouden zo’n vijf mensen om het leven zijn gekomen. Sarasota County meldt twee doden als gevolg van de orkaan.

De omvang van de schade in Florida wordt inmiddels steeds iets duidelijker, nu reddingswerkers gestrande inwoners weten te bereiken. Gouverneur Ron DeSantis heeft bevestigd dat er mensen zijn omgekomen, maar weigerde vooralsnog met een exact aantal te komen. DeSantis, die de getroffen gebieden vanuit de lucht heeft geïnspecteerd, noemde de schade aan kustplaatsen, waaronder Fort Myers Beach, onbeschrijfelijk.

Tot rampgebied verklaard

De Amerikaanse president Joe Biden waarschuwde eerder dat Ian de dodelijkste orkaan in de geschiedenis van Florida zou kunnen zijn, en zei dat voorlopige rapporten wijzen op een aanzienlijk verlies van mensenlevens. Biden heeft ermee ingestemd dat de staat tot rampgebied wordt verklaard waardoor federale middelen beschikbaar worden gesteld aan getroffen regio’s.

Door Ian sloegen in Florida metershoge golven tegen de kust en veroorzaakte zware regenval overstromingen in grote gebieden. De orkaan dreef boten op de kust en verwoestte panden en bruggen. Beelden van de getroffen kustplaatsen toonden eerder al een enorme ravage met talrijke volledig verwoeste panden en onbegaanbare wegen. Zo’n 2,2 miljoen huishoudens en bedrijven zouden nog zonder elektriciteit zitten.

Orkaanwaarschuwing

De orkaan richtte ook al in het uiterste westen van Cuba veel schade aan en trok over de Golf van Mexico naar het zuidwesten van Florida. Ian was een orkaan uit de - op een na zwaarste - vierde categorie toen hij aan land ging in Florida. Boven land verloor Ian aan kracht en raasde verder als een tropische storm. Boven de Atlantische Oceaan heeft hij echter weer aan kracht gewonnen, en is weer een orkaan in de categorie 1, met windsnelheden van 135 kilometer per uur.

De verwachting is dat de orkaan vrijdag rond 20.00 uur Nederlandse tijd in de buurt van het laaggelegen Charleston weer aan land zal komen. Mogelijk zal Ian ook hier zorgen voor levensbedreigende overstromingen, harde wind en stormvloeden, hoewel de verwachte stormvloeden niet zo heftig zijn als die bij Florida. Er is een orkaanwaarschuwing afgegeven voor honderden kilometers aan kustlijn, van Georgia tot en met North Carolina. De autoriteiten in Georgia, South Carolina en North Carolina hebben inwoners opgeroepen zich op te maken voor gevaarlijke omstandigheden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.