Jurist Viruswaarheid: Willem Engel bleef binnen grenzen van wet

ANP Producties | Bron: ANP
Rotterdam

Voorman van Viruswaarheid Willem Engel heeft zich in de ogen van zijn jurist niet schuldig gemaakt aan opruiing, voorafgaande aan de verboden demonstraties in juni 2020 op het Malieveld in Den Haag. Hij bleef binnen de grenzen van de wet. "Wij hebben niets verkeerd gedaan, ons valt niets te verwijten", zei jurist Jeroen Pols van Viruswaarheid vrijdag in de rechtbank in Rotterdam.

Pols is in de strafzaak tegen Willem Engel opgeroepen als getuige en vertelde dat de vermeende opruiende tweets van Engel vooraf zijn beoordeeld en afgewogen door een team van acht tot tien juristen.

"We zijn altijd ver binnen de grenzen gebleven, bij elke uitlating", aldus Pols. Nooit zouden uitlatingen van Engel volgens hem zijn bedoeld om mensen aan te zetten tot strafbare feiten. Dat geldt ook voor de tweets die Engel stuurde toen in juni 2020 demonstraties op het Malieveld van Viruswaarheid werden verboden door de burgemeester van Den Haag. Deze oproepen heeft het Openbaar Ministerie op de tenlastelegging gezet in de opruiingszaak tegen Engel.

Demonstratieverbod

Over het uitvaardigen van het demonstratieverbod ontstond veel verontwaardiging, zei Pols. Engel twitterde daarom: "Zoals je hebt gehoord heeft de burgemeester Remkes van Den Haag onze demonstratie van Liefde verboden. Vanzelfsprekend kunnen wij je niet tegenhouden om, zoals je dat van plan was, gewoon naar het Malieveld in Den Haag te komen! Als je komt, kom dan in liefde...".

Ruim vierhonderd mensen werden op 21 juni gearresteerd, na het uitbreken van ongeregeldheden. "Ik ben niet blij als er geweld is. Wij wilden een mooie demonstratie. Ik vind niet dat we daar ergens iets fout hebben gedaan", zei Pols. "Het geweld dat ik die dag gezien heb, kwam vanuit de politie en niet vanuit de demonstranten."

Open account

Advocaat Michael Ruperti liet in zijn vraagstelling meermalen doorschemeren dat het Twitter-account van zijn cliënt Engel ook door andere vrijwilligers van Viruswaarheid werd gebruikt. Dat bevestigde voormalig Viruswaarheid-coryfee Mordechai Krispijn, die in de middag kwam getuigen. "Dat account stond open voor de mensen in de organisatie", aldus Krispijn, die demonstraties voor Viruswaarheid organiseerde.

Krispijn wilde ook nog wat anders kwijt over de strafzaak tegen Engel, die in maart werd gearresteerd wegens opruiing op sociale media. "Wat doen we hier eigenlijk? We praten al de hele dag over vredelievende demonstranten met gele parapluutjes met hartjes daarop. Het zijn de meest vredelievende demonstranten die ik ken. Het is een groot bad van liefde."

Inhoudelijke behandeling

De zaak tegen Engel wordt op 21 november inhoudelijk behandeld.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.