Zelenski vraagt versneld lidmaatschap van de NAVO aan

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft versneld lidmaatschap van de NAVO aangevraagd. De aanvraag komt kort nadat de Russische president Vladimir Poetin vrijdag bekendmaakte vier Oekraïense provincies tot Russisch gebied te verklaren en te annexeren.

"We hebben onze verenigbaarheid met de normen van het bondgenootschap al bewezen. We zetten een beslissende stap door de Oekraïense aanvraag voor versnelde toetreding tot de NAVO te ondertekenen", aldus Zelenski in een videoboodschap op sociale media.

De Oekraïense president laat bovendien weten niet van plan te zijn met de Russen over vrede te onderhandelen zolang Poetin aan de macht is. Hij zegt alleen met een nieuwe Russische president vredesbesprekingen te willen voeren. De vier gebieden die Rusland heeft geclaimd, zijn Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja. Dat is circa 15 procent van Oekraïne waar naar schatting 8,8 miljoen mensen wonen.

De Nationale Veiligheids- en Defensieraad van Oekraïne is vrijdag bijeengekomen om maatregelen te bespreken naar aanleiding van het Russische besluit. "Er werden maatregelen besproken die moeten worden genomen om de collectieve veiligheid van het Euro-Atlantische grondgebied en Oekraïne te waarborgen", staat op de website van Zelenski. Daaronder valt wat de Oekraïners betreft ook een nucleaire afschrikkingsstrategie tegen Rusland door de bondgenoten van Oekraïne.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.