Kwakzalversprijs voor Openbaar Ministerie voor zaak tegen Haarlemse chiropractor

ANP
AMSTERDAM

De Meester Kackadorisprijs van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) gaat dit jaar naar het Openbaar Ministerie. De reden om de prijs voor de bevordering van kwakzalverij toe te kennen aan het OM is de opstelling van een officier van justitie in een zaak tegen een Haarlemse chiropractor.

De officier behandelde de zaak tegen de chiropractor die uiteindelijkin 2022 werd vrijgesproken. Tijdens een behandeling in 2016 van de nek van een jongeman kreeg deze een herseninfarct, waardoor hij invalide werd. De officier raadpleegde twee chiropractoren voor een deskundigenoordeel, maar volgens de VtdK geen neuroloog. De uitgenodigde chiropractoren stelden dat hun beklaagde collega had gehandeld volgens de beroepsnorm van de Nederlandse Chiropractoren Associatie en dat de behandeling niet de oorzaak was van het infarct.

Lees ook: Rechtbank spreekt chiropractor vrij van veroorzaken beroerte, deskundigen zien geen wetenschappelijk bewijs

„De medisch officier realiseerde zich kennelijk niet dat deze beroepsnorm door de chiropractoren zelf is bedacht en aanzienlijk verschilt van de richtlijnen van neurologen en orthopeden”, aldus de VtdK. Het nut van chiropractie is volgens de vereniging ook nooit wetenschappelijk aangetoond. De club wijst verder op de overtuiging van een hoogleraar, die eerder stelde dat er een causaal verband was tussen de „nekmanipulatie” en de opgetreden complicatie.

Chiropractie wordt veelal als alternatieve geneeswijze gedekt vanuit verschillende aanvullende verzekeringspakketten, mits de behandeling wordt verleend door een chiropractor die voldoet aan bepaalde voorwaarden en regels.

Lees ook: Chiropractor veroorzaakte geen beroerte bij patiënt met nekpijn, vindt het OM: ’Had ook kunnen ontstaan zonder de behandeling’

Lees ook: OM: Haarlemse chiropractor schuldig aan grove fout waardoor ernstig blijvend letsel ontstond

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.