Biden beschuldigt Russen van leugens over Nord Stream

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

De Amerikaanse president Joe Biden doet de Russische beschuldigingen dat het Westen achter de lekkages van de twee Nord Stream-gaspijpleidingen in de Oostzee zit, af als "leugens". "Het was een opzettelijke sabotageactie en de Russen pompen desinformatie en leugens naar buiten. We zullen met onze bondgenoten samenwerken om uit te zoeken wat er precies is gebeurd", vertelde hij aan verslaggevers.

Moskou zei eerder op de dag bewijsmateriaal te hebben dat het Westen een rol heeft gespeeld bij de schade aan de Nord Stream 1 en 2 voor de kusten van Denemarken en Zweden. Het Kremlin vond dat Biden maar eens antwoord moet geven op de vraag of de Verenigde Staten op 25 en 26 september hun dreigementen hebben uitgevoerd ten aanzien van het project Nord Stream. De VS waren altijd sterk gekant tegen de aanleg van die gaspijpleidingen naar Duitsland. Begin februari zei president Joe Biden dat het afgelopen zou zijn met Nord Stream als Rusland Oekraïne binnenvalt.

Biden ontkent echter iedere betrokkenheid en zegt dat er "op het juiste moment, wanneer de zaken tot rust komen" duikers worden gestuurd om te controleren "wat er precies is gebeurd". De Europese Unie heeft onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de lekkages en heeft aangegeven te vermoeden dat sabotage de oorzaak is van de schade.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.