Zelenski: Oekraïense troepen boeken vooruitgang in het oosten

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

Het Oekraïense leger heeft volgens president Volodimir Zelenski "aanzienlijke resultaten" geboekt in het oosten van het land. Het Oekraïense staatshoofd benoemde daarbij de successen in Lyman, een door Rusland bezet bolwerk waar pro-Moskou-troepen grote moeite hebben de controle te behouden.

Het Oekraïense ministerie van Defensie meldde eerder al de verovering van het dorp Dobrysheve, dat op ongeveer tien kilometer ten noordwesten van Lyman in de oostelijke regio Donetsk ligt. Lyman is een belangrijk spoorknooppunt en vormt de inzet van nieuwe gevechten sinds de Oekraïners Russische troepen in de nabijgelegen regio Charkov wisten te verslaan.

"We hebben significante resultaten in het oosten van ons land geboekt. Iedereen heeft gehoord wat er in Lyman gebeurt", zei Zelenski in een videotoespraak. "Dit zijn stappen die veel voor ons betekenen", voegde hij eraan toe, zonder verdere details te geven.

De pro-Russische separatistenleider Denis Poesjilin zei eerder vrijdag dat de situatie in Lyman "zorgelijk" is geworden. Hij is bang de stad te verliezen aan de Oekraïense troepen, die de stad "gedeeltelijk omcirkeld" hebben. Hij gaf toe de dorpen Dobrysheve en Jampil "niet meer volledig" in handen te hebben.

De Russische president Vladimir Poetin maakte vrijdag bekend vier Oekraïense provincies tot Russisch gebied te verklaren en te annexeren. Het gaat om Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja. De annexaties zijn door Oekraïne en zijn westerse bondgenoten verworpen en als illegaal bestempeld.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.