Enquête: ’Meer dan de helft van de eredivisiespelers gokt, maar wel voor bescheiden bedragen’

© Foto ANP

Van onze verslaggever
Amsterdam

De Vereniging van Contractspelers (VVCS) heeft middels een enquête onder 217 spelers onderzoek gedaan naar het gokgedrag van de spelers in Nederland. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de actieve profs weleens gokt.

Zelfs iets meer dan de meerderheid van de in de Eredivisie actieve voetballers zegt af en toe te wedden op voetbalwedstrijden, zo blijkt uit de enquête. In de eerste divisie ligt dat percentage met 40 procent iets lager. 10 procent van de groep spelers die aangeeft te wedden op voetbalwedstrijden doet dit wekelijks. Het inzetten op de uitslag is daarbij met afstand de populairste weddenschap.

Ander account

Opmerkelijk is dat 11 procent van de gokkende voetballers toegeeft weleens te hebben ingezet op wedstrijden uit de ’eigen divisie’, hetgeen reglementair niet is toegestaan. 13 procent procent deed dat middels een ander account dan het eigen account. Naast het afsluiten van weddenschappen op voetbalwedstrijden is ook een bezoek aan het (digitale) casino onder de voetballers relatief populair.

(Tekst gaat verder na de foto)

© Foto ANP

Gokreclames

Voetballers zeggen zich niet echt te storen aan de (vele) gokreclames. Zij geven aan dat zij juist met name door vrienden en familie in aanraking kwamen met het gokken en zich dus niet door reclames hebben laten inspireren.

De gemiddelde inzet van de aan de enquête deelnemende spelers bedraagt minder dan 100 euro per maand. Twee profs gaven aan het eigen gokgedrag als mogelijk problematisch te ervaren.

Bescheiden bedragen

„Het beeld als zou het overgrote deel van de profs in Nederland stevig gokken wordt met de resultaten van deze VVCS enquête behoorlijk genuanceerd”, meent de vereniging. „Immers, de voetballers geven aan slechts sporadisch weddenschappen te plaatsen en dan ook nog eens voor relatief bescheiden bedragen.”

„Wel is het voor de VVCS duidelijk dat haar aanstaande voorlichtingscampagne bepaald geen overbodige luxe is”, vervolgt de verklaring. „Immers, kennelijk is het niet alle spelers duidelijk op welke wedstrijden zij wel en op welke wedstrijden zij niet mogen inzetten. Tegelijkertijd met deze voorlichting lanceert de VVCS haar Red Button App en introduceert zij haar eigen Hulplijn voor de spelers met problematisch gokgedrag.”

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen