Antipersoneelsmijn gebruikt bij aanslag op Poolse supermarkt in Beverwijk, proces tegen verdachten van aanslagen gaat dagen duren

© Archieffoto Mediahuis

Eric Panhuis
Beverwijk

De rechtbank trekt in januari komend jaar vijf dagen uit voor de strafzaak rond de aanslagen op Poolse supermarkten in december 2020 en januari 2021, waaronder die in Beverwijk. Dat bleek tijdens tussentijdse zittingen in de zaken van twee verdachten bij de rechtbank in Haarlem.

De strafzaak draait om een serie van vijf ontploffingen bij vier Poolse supermarkten, waaronder twee keer bij dezelfde supermarkt in Beverwijk. Andere aanslagen waren in Aalsmeer, Heeswijk-Dinther en Tilburg. De schade als gevolg van de ontploffingen was steeds groot.

Voor de ontploffingen worden vijf verdachten vervolgd, voornamelijk jonge mannen uit Amnsterdam. Zij staan vanaf 16 januari terecht bij de rechtbank op Schiphol. De overige zittingsdagen zijn 17, 19, 23 en 24 januari.

Lees ook: Explosie bij Poolse supermarkt in Winkelcentrum Beverhof in Beverwijk: ’Ik voelde een drukgolf alsof de bliksem naast me insloeg’

Afgelopen maart stonden twee jonge Amsterdammers van toen 18 en 20 jaar al apart terecht voor een mislukte aanslag op de Poolse supermarkt in Beverwijk in juni 2021. De zogenoemde antipersoneelsmijn die zij bij de net heropende winkel plaatsten ging nooit af, maar was tot op grote afstand levensgevaarlijk had een verwoestende werking kunnen hebben, bleek tijdens de rechtszaak.

De 18-jarige Amsterdammer kreeg voor zijn aandeel zestien maanden jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Zijn 20-jarige kompaan kreeg 2,5 jaar cel.

Lees ook: Explosie in Beverwijk derde op rij. Is het letterlijk oorlog tussen de Poolse supermarkten?

Lees ook: Door aanslagen geteisterde Poolse supermarkt, definitief vertrokken uit Beverwijk. Ondernemers in de binnenstad halen opgelucht adem

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.