Sinds ik zwanger ben, hoor ik bij een gewilde doelgroep voor bedrijven | Column groene mama

© Foto Hedske Vochteloo

Merlin Mulder

Verslaggever Merlin Mulder wordt moeder en wil dat een beetje duurzaam aanpakken. Maar kan dat wel? Dat zoekt ze de komende tijd uit.

Voor de bijdehandjes, zure bommen en betweters die roepen: ’wil je echt duurzaam bezig zijn, dan moet je niet aan kinderen beginnen!’: daar ben ik mij bewust van. Maar daar is het een beetje te laat voor. Met inmiddels zes maanden op de teller en een groeiende buik met daarin een klein wezentje dat venijnig hard in mijn ribben kan trappen, hoef je die duurzaamheidskaart niet meer voor mijn gezicht te wapperen. Ik word toch echt moeder.

Duurzame moeder

En het liefst ga ik deze nieuwe fase in als een beetje een groene, duurzame en bewuste moeder. Want ja, zo probeerde ik mijn leven tot nu toe ook in te richten, hoe moeilijk ik dat eerlijk gezegd soms ook vind. Ik probeer bewust te consumeren, eet geen vlees, gebruik alleen verzorgingsproducten zonder microplastics, ga zo min mogelijk met de auto en maak het liefst zo min mogelijk vliegreizen en koop zoveel mogelijk kleding tweedehands. Maar hoe combineer je duurzaam zijn, met het voorbereiden op het ouderschap?

Proefmonsters van Zwitsal

Het begon al bij het allereerste gesprek bij de verloskundige. Naast een stortvloed aan informatie, kregen we meteen een linnen tasje mee vol spullen. Van proefmonstertjes Zwitsal tot een flesje en speen. Folders vol met cursussen en flyers van webshops, de ene aanbieding nog beter dan de ander. En al voordat ik zelf wist dat ik zwanger was, had Instagram het schijnbaar al door. De ene na de andere reclame van zachte rompertjes, pastelkleurige babynestjes en houten speelgoed verschijnen ongevraagd op mijn tijdlijn.

Geld verdienen

Het is duidelijk: ik ben een gewilde doelgroep voor heel veel merken en winkels, want aan zwangeren valt natuurlijk veel geld te verdienen. Ik wil toch ook het beste voor de kleine?

De komende weken probeer ik me op een duurzame manier op dit nieuwe avontuur voor te bereiden. Als dat überhaupt al kan. Ik ga op zoek naar duurzame alternatieven en hoop veel tips te krijgen van ervaringsdeskundigen.

Het commerciële konijnenhol

Lukt het mij om niet in het commerciële konijnenhol te vallen? Sommige reclames lijken toch heel slim op mijn hormonen in te spelen, want tja, dat ene rompertje op Instagram ziet er wel ontzettend schattig uit...

Reageren of tips? merlin.mulder@mediahuis.nl

Lees ook: Tweedehands bh gaat me net weer te ver | Column groene mama

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.