Britse koning Charles III officieel gekroond op 3 juni 2023

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

De Britse koning Charles III wordt volgens bronnen van persbureau Bloomberg vrijwel zeker 3 juni volgend jaar officieel gekroond. Het is dan bijna zeventig jaar geleden dat zijn moeder, Elizabeth II, in 1953 (2 juni) werd gekroond. Zij was toen officieel al meer dan een jaar lang de monarch door het overlijden van haar vader George VI in februari 1952.

Officieel is nog niets over het plan losgelaten, maar de keuze lijkt logisch. Afgelopen 3 juni was ook het hoogtepunt van vieringen van het platina jubileum van Elizabeth. Haar zoon zal komend jaar op 74-jarige leeftijd de oudste man zijn die in het land tot koning is gekroond. Hij is officieel al koning sinds de dood van Elizabeth op 8 september.

De kroningsceremonie wordt naar verwachting bescheidener dan de plechtigheden in 1953, toen meer dan 8000 gasten uit de hele wereld naar Westminster Abbey in Londen kwamen voor de kroning van Elizabeth. Veiligheidsvoorschriften van heden laten niet eens zo veel mensen meer toe in het historische gebouw, maar rond de 2000 gasten. Bovendien was Elizabeth vorstin van een wereldrijk dat door de onafhankelijkheid van talrijke staten niet meer bestaat. Ze werd ook koningin van bijvoorbeeld Kenia, Nigeria, Pakistan, Tanzania en Zuid-Afrika.

Festiviteiten

De dag van Charles' kroning moet vlak voor het begin van de zomer een hoogtepunt worden van festiviteiten die meerdere dagen in beslag gaan nemen. Volgens de bronnen van Bloomberg zijn de autoriteiten er nog niet over uit welke dagen officiële feestdagen en dus vrije dagen zullen zijn in het komende jaar. Het koninklijk huis hult zich vooralsnog in stilzwijgen.

Charles III moet tijdens de kroning in de Westminster Abbey op een troon gaan zitten met scepter en staf en hij wordt gezalfd en gezegend door geestelijken. Hij krijgt dan naar verwachting de kroon van Sint Edward op zijn hoofd. Die weegt meer dan 2,3 kilo en is voornamelijk vervaardigd uit goud en een heleboel edelstenen. De kroon werd al eens ingezet voor een Engelse koning Charles, Charles II in 1661.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.