IAEA-chef naar Kiev voor overleg kerncentrale Zaporizja

ANP Producties | Bron: ANP
Wenen

De chef van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) is onderweg naar Oekraïne voor overleg over de kerncentrale in Zaporizja. Hij zal in de hoofdstad Kiev pleiten voor een veiligheidszone rondom de centrale die bezet is door Russische troepen.

"Op weg naar Kiev voor belangrijke vergaderingen", laat directeur-generaal Rafael Grossi op Twitter weten. Hij stelt in hetzelfde bericht dat een veiligheidszone rond Europa's grootste kerncentrale "nu urgenter is dan ooit". Grossi reist volgens het Russische staatspersbureau TASS ergens in de komende dagen ook naar Moskou voor overleg over de centrale.

De VN-atoomwaakhond pleitte begin september in een rapport voor de onmiddellijke instelling van een veiligheidszone en bewaking om ongelukken te voorkomen. Daarin werden ook zorgen geuit over de situatie in en rondom het nucleaire complex. Er vinden herhaaldelijk beschietingen plaats, waar Oekraïne en Rusland elkaar de schuld van geven.

De grote kerncentrale werd in maart ingenomen door Russische troepen, maar wordt nog altijd door Oekraïne beheerd. De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn regering woensdag per decreet de opdracht gegeven om de operatie over te nemen. De stap volgt na de Russische annexatie van Zaporizja en drie andere Oekraïense regio's.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.