Tientallen slachtoffers door beschietingen op Zaporizja

ANP Producties | Bron: ANP
Zaporizja

Minstens zeventien mensen zijn omgekomen door Russische raketaanvallen op de Oekraïense stad Zaporizja, meldt het stadsbestuur. Door de beschietingen in de nacht van zaterdag op zondag liggen volgens de gouverneur tientallen gewonden in het ziekenhuis.

Het stadsbestuur spreekt over schade aan zeker twintig huizen, vijftig gebouwen met meerdere verdiepingen en vier onderwijsinstellingen. De Oekraïense gouverneur Oleksandr Staroech had het eerder over twaalf doden en 49 gewonden in het ziekenhuis, maar zei dat de aantallen nog kunnen oplopen. Bij de reddingsoperatie zijn volgens hem meerdere mensen onder het puin vandaan gehaald.

President Volodimir Zelenski uitte zijn grote ongenoegen na het horen van die eerdere cijfers. "Weer Zaporizja. Weer genadeloze aanvallen op vreedzame mensen", schreef hij op Telegram. De president omschreef de daders als "wilden en terroristen" en zei dat alle betrokkenen terecht moeten staan voor het "kwaad" dat ze hebben aangericht.

Zaporizja werd eerder deze week ook al geraakt door raketten. Daarbij stierven volgens de Oekraïense autoriteiten zeventien mensen, onder wie een kind. De hoofdstad van de gelijknamige regio ligt op ongeveer 125 kilometer van de grootste kerncentrale van Europa. Deze centrale wordt al maanden bezet door Russische troepen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.