Iraans leiders houden crisisoverleg over aanhoudende onrust

ANP Producties | Bron: ANP
Teheran

Het Iraanse leiderschap heeft crisisoverleg gehouden over de onrust in het land. Onder anderen president Ebrahim Raisi, de parlementsvoorzitter en het hoofd van justitie riepen na het beraad de bevolking op de nationale eenheid te bewaren en zich te verzetten tegen de "complotten" van de vijanden van het islamitische systeem.

De protesten in het streng-islamitische land braken uit na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, halverwege september. Zij overleed nadat ze was opgepakt door de religieuze politie, die vond dat de Koerdische vrouw haar hijab niet op de correctie manier droeg. Nabestaanden en betogers spreken van een fatale mishandeling, de Iraanse autoriteiten wijten haar dood aan bestaande gezondheidsproblemen.

Al wekenlang vinden protesten plaats die hardhandig door de veiligheidsdiensten worden beëindigd. Daarbij zijn volgens mensenrechtenorganisaties tientallen tot enkele honderden betogers gedood. Ondanks het geweld blijven de protesten doorgaan. Die bereikten zaterdag ook de Iraanse staatstelevisie. Een nieuwsuitzending werd 's avonds plots onderbroken en kijkers kregen enkele seconden lang onder meer foto's te zien van vrouwen die tijdens betogingen zijn gestorven.

Ook in andere landen groeit de onvrede over de situatie in Iran. Duitsland zal ervoor zorgen dat de Europese Unie de tegoeden bevriest van de mensen die verantwoordelijk zijn voor het harde optreden tegen de demonstranten, zei buitenlandminister Annalena Baerbock tegen de Duitse krant Bild am Sonntag. Ook pleit ze voor reisbeperkingen voor de betrokkenen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.