Lula-advertentie die Bolsonaro linkt aan kannibalisme verboden

ANP Producties | Bron: ANP
Brasilia

Een rechter in Brazilië heeft het campagneteam van de linkse presidentskandidaat Luiz Inacio Lula da Silva verboden een ​​advertentie te gebruiken waarin president Jair Bolsonaro in verband wordt gebracht met kannibalisme. Over drie weken kiezen de Brazilianen hun volgende president.

De campagnespot van Lula "ontbeerde context", concludeerde de rechter. De advertentie gebruikt een video uit 2016 waarin de rechtse president Bolsonaro, destijds een parlementslid namens Rio de Janeiro, in een interview met de New York Times beschrijft wat volgens hem een ​​kannibalistisch ritueel is dat de inheemse Yanomami-gemeenschap uit het noorden van Brazilië uitvoert.

In de advertentie is onder meer te zien dat Bolsonaro zegt: "Ze koken het twee of drie dagen en eten het met bananen." Ook lijkt hij te suggereren dat hij zelf bereid zou zijn een gekookte "indiaan" te eten. Op enig moment klinkt een voice-over: "Na alle absurditeiten die Brazilië van Bolsonaro heeft gehoord, onthult hij hier dat hij mensenvlees zou eten."

Bewerkt interview

Volgens de rechter is het interview bewerkt om de oorspronkelijke betekenis ervan te veranderen en zo ten onrechte te suggereren "dat de kandidaat (Bolsonaro) onder alle omstandigheden mensenvlees zou consumeren." Een Yanomami-leider, Junior Hekurari, ontkent overigens categorisch dat zijn cultuur kannibalistische rituelen uitvoert.

Lula, die tussen 2002 en 2010 al president was, verdedigde de advertentie. "Het was niet de Lula-campagne die dit zei, hij zei het zelf tegen een Amerikaanse journalist", aldus Lula. "We informeren alleen de mensen." Bolsonaro noemde Lula een "dronkaard" die Brazilië wil leiden met zijn "bende van incompetente mensen".

Lula kreeg in de eerste verkiezingsronde 48,4 procent van de stemmen, Bolsonaro 43,2 procent. Omdat geen van de twee 50 procent of meer van de stemmen behaalde, nemen de twee het op 30 oktober tegen elkaar op tijdens een beslissende stemronde. In een peiling vrijdag stond Lula op 53 procent tegen 47 procent voor Bolsonaro.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.