Weer bizarre ontknoping Formule 1, waarom zijn de regels niet helder | Commentaar

Max Verstappen werd in Japan wereldkampioen.© Foto AP/Toru Hanai

Maaike Oppenkamp

Dan ben je verantwoordelijk voor een wereldsport en dan slaag je er niet in om de regels zo op te stellen dat iedereen weet waar-ie aan toe is. Het ging er bizar aan toe bij de Formule 1 race in Japan waar Max Verstappen zondag wereldkampioen werd, of niet, of toch wel…

Het begon al met de regen. Na de eerste twee rondjes werd de race stilgelegd. Daar kan de FIA niks aan doen. Wel uitermate slordig dat er al een tractor op de baan verscheen terwijl er door coureurs nog hard gereden werd. En dat op het circuit waar Jules Bianchi in 2014 tijdens dezelfde omstandigheden tegen een shovel aanschoof en daar zo ernstig bij gewond raakte dat hij daar later aan overleed. De vader van Bianchi reageerde op sociale media dan ook terecht woedend op het voorval in Japan.

Toen de race uiteindelijk weer van start ging, waren veel mensen (waaronder het team van Verstappen) onterecht ervan overtuigd dat er niet langer het volledige aantal punten te verdienen viel omdat de race vanwege de tijdslimiet niet meer in zijn geheel gereden kon worden. Verstappen moest zondag met 8 punten meer dan Leclerc finishen om nu al kampioen te worden. Dat verschil was niet gemaakt.

Tijdens de interviews na afloop, bleek Leclerc een tijdstraf te krijgen voor een incident in de laatste meters. Waarna de interviewer Verstappen terugriep en tot kampioen uitriep. Die twijfelde zelf. Ook van zijn team hoorde hij dat het niet klopte. Maar de FIA hield vol en dirigeerde Verstappen naar de kampioenszetel. Weet je het zeker, vroeg hij. Ondertussen hield zijn teambaas Horner buiten voor de camera vol dat ze toch echt een punt te kort kwamen.

Het leverde een bevreemdende huldiging op waarbij de kersverse kampioen het zelf nog niet echt geloofde en er verwarring alom heerste. Het bleek te kloppen door aanpassing van een regel die vorig jaar is doorgevoerd.

De gang van zaken is extra wrang omdat Verstappen vorig jaar ook al kampioen werd na een controversiële beslissing van de FIA. Toen in de laatste rit van het seizoen. Dit jaar is dat anders, Verstappen stond zo ver voor dat het kampioenschap hem eigenlijk niet meer kon ontgaan. Maar het zou de FIA sieren als ze de kampioen bij de volgende race nog even extra feestelijk huldigen.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen